E24 skriver 11. juni om Oslo som stadig blir mindre norsk. Etnisk norske forlater hovedstaden.

SSB-tall viser at antall etniske nordmenn er på vei ned i Oslo. Likevel vokser Oslo rekordraskt.

Oslos byrådsleder, Stian Berger Røsland (H), kommer med uttalelser som alle etniske nordmenn med planer om å flytte ut av Oslo, eller som allerede har gjort det, bør merke seg. Han ser ingen bekymringer med et befolkningsbytte, og er glad for veksten Oslo nå opplever.

Byrådslederen glad

– Jeg er glad for at Oslo vokser så fort, og jeg bekymrer meg ikke over at flere nordmenn flytter fra Oslo enn til Oslo, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til E24.

– Oslo blir mer internasjonal og mangfoldig. Dette er en trend vi ser i mange byer i Europa. Det hadde faktisk vært rart om Oslo ikke hadde sett samme trend, sier Berger Røsland.

Byrådslederen mener at det blir en alt for generell tilnærming å si at nordmenn flytter ut og innvandrere flytter inn.

– Mange nordmenn flytter inn også. Vi har de innbyggerne vi har og tar imot de innflytterne vi får

Førsteamanuensis Erling Dokk Holm ved Markedshøyskolen peker på at nordmenn ikke er vant med å være minoritet. Dette gjør at nordmenn flytter ut av innvandrertette områder til områder hvor de kan føle seg som majoritet. Dokk Holm uttaler at alle vil bo der de tilhører majoriteten, altså ikke bare nordmenn. Under oppbyggingen av Det Nye Norge er nordmenn flasket opp med hvor vanskelig det er å være minoritet, og hvordan det må legges til rette for at de skal få beholde språk og kultur, så hvorfor i all verden skal nordmenn finne seg i å bli minoritet i eget land?

– Alle ønsker å bo der de tilhører majoriteten. Dette ser vi de fleste steder, som for eksempel i USA. Nordmenn har aldri opplevd å være minoritet, og når de får den følelsen kan de fort velge å flytte til steder der de føler seg som en del av majoriteten, sier Dokk Holm til E24.

Dokk Holm mener at det kommer til et vippepunkt hvor folk bestemmer seg for å flytte ut:

– Vi kan nå et vippepunkt når en bydel får tilstrekkelig andel minoriteter. Da betyr det at andre kan finne denne bydelen mindre attraktiv, og velge å bosette seg andre steder.

I tillegg peker Dokk Holm på boligprisene som en årsak til at folk velger å flytte.

– Det er gjerne barnefamilier som flytter ut. Det er liten tvil om at man får mye større boliger for samme pris litt utenfor Oslo enn i selve byen.

 

http://e24.no/makro-og-politikk/etnisk-norske-flytter-ut-av-oslo/20232816

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂