Nytt

Først sa Stein Lillevolden nei, så sa Hanne Nabintu Herland nei til å vitne og journalistene gikk i fistel. Nå sier tingrettsdommer Ina Strømstad at private sakkyndigevitner ikke har vitneplikt. Herland står fritt til å si nei, og kan ikke møtes med sanksjoner.

Saken er pinlig, først og fremst for team Lippestad som har innkalt vitner som nærmest må stå i retten og inkriminere seg selv.

Lippestad sier at han ikke kjenner til at andre vitner ønsker å bakke ut. Det stemmer ikke. Document.no kjenner minst to andre som alvorlig har vurdert å si nei. Nå er det ingenting som hindrer dem.

Ifølge straffeprossesloven kan Herland nekte fordi hun er innkalt som et privat sakkyndigvitne.

Det er bare vanlige vitner som har plikt til å møte i retten, etter Straffeprosessloven.

– Er man privat engasjert sakkyndig, baserer det seg på en avtale med den andre parten, og den avtalen kan man takke nei til. Da har man heller ikke har noen møteplikt for retten, sier tingrettsdommer Ina Strømstad, medlem av dommernes mediegruppe, til NRK.

Forsvarerne gir ikke opp Herland
Etter det NRK vet, ønsker forsvarerne at religionshistorikeren likevel skal vitne. De forsøker alt de kan for å ta en ny samtale med henne, men ser samtidig etter andre religionshistorikere som kan overta Herlands rolle.

Dersom Herland selv ikke ønsker det, kan altså ikke politiet dra henne til tingretten, slik det tidligere har blitt antydet.

Fredag ble det kjent at retten hadde fattet vedtak om at noen av de sakkyndige kunne kringkastes, som Lars Gule, Øivind Strømmen og Matthias Gardell. De skal snakke om høyresiden, som de behandler og betrakter som politiske motstandere. Mens representanter for den samme høyresiden, som Ole Jørgen Anfindsen, Bruce Bawer og Peder Nøstvold Jensen ikke skulle kringkastes. Den ene part fikk altså full tilgang i mediene, mens den annen ble utestengt.

NRK snakket med Oslo tingrett igår som ikke kunne gi noen fullgod forklaring på forskjellsbehandlingen. Begge grupper er innkalt som sakkyndige av forsvaret.

Saken er pinlig, for retten og Oslo tingrett, og for journalistene som hyllet Lillevolden og sablet ned Nabintu Herland.

Hanne Nabintu Herland har ikke vitneplikt

Frykter dommerne sensurerer kontroversielle vitner