Nytt

To personer er blitt arrestert og har i natt sittet i avhør i forbindelse med gårsdagens terrorattentat utenfor en skole i Brindisi, hvor en seksten år gammel jente ble drept og flere andre skadet. De to er blitt identifisert takket være opptak hentet fra overvåkningskameraer i nærheten av åstedet. Den lokale nyhetskilden Brindisireport.it opplyser at den ene av dem er en tidligere yrkesmilitær med kunnskaper i elektronikk og gassforhandlere blant sine slektninger.

Et vitne skal ha sett en mann hvis kjennetegn han ikke festet seg ved, som klokken halv tre om natten flyttet på en søppelcontainer, formodentlig den samme som bomben ble plassert i.

Den ene arresterte personens militære bakgrunn og den relative amatørmessigheten ved ikke å gjøre seg ugjenkjennelig for kameraer, gjør mafiasporet mindre sannsynlig hvis han er den skyldige — utførelsen er heller ikke typisk for høyreekstremister eller de røde brigader. Dertil kommer at fengslede bosser i Sacra Corona Unita benekter at deres organisasjon har noen som helst befatning med attentatet. De trenger jo ikke snakke sant, men hvis det er en mafiaforbrytelse, virker det mer sannsynlig at det er tale om en konkurrerende organisasjon, skjønt kamp om territorium pleier ikke å gå utover sakesløse utenforstående. Kan de arresterte være løse kanoner i SCU? Eller noen med hevnmotiv overfor samme organisasjon som ville ramme den med en false flag-operasjon?

I løpet av etterforskningen er det kommet frem at det sist mandag var blitt funnet en gassbombe av samme type ledsaget av et trusselbrev mot staten og politikere foran et hotell i Castelvolturno, en liten by i Caserta-provinsen utenfor Napoli som er en av Camorraens høyborger. Dette gir næring til en teori om at begge attentater kan være utført av anarkister, også tatt i betraktning at det finnes flere kontakter mellom italienske og greske anarkister, samt at Brindisi er ferjehavn med hyppige ruter til Hellas. Anarkistene har vært aktive de siste månedene, men har aldri sunket så dypt som å drepe skolejenter. I Brindisi foreligger heller ikke noe brev eller annen kommunikasjon. Anarkistsporet virker derfor ikke veldig plausibelt. Det kan jo også være tilfeldig at bombene var laget etter samme oppskrift.

En av de innledende hypotesene som med dette vel har styrket seg kraftig, er at det dreier seg om en ensom ulv. En galning. Det passer riktignok dårlig med at det er arrestert to, men ikke hvis den ene er uskyldig.

Når ensomme ulver har slått til i USA og i Finland — og på Utøya — har kommentatorer i katolske land hatt for vane å dvele ved at disse oftest er å finne i den nordlige, protestantiske verden, for deretter å legge til at det muligens er noe med den sydeuropeiske væremåten som er til hinder for at folk fremmedgjør seg på samme måte. Men det rasistiske dobbeltmordet i Firenze ble begått av en ensom ulv. Kanskje er den menneskelige isolasjonen også i disse kommentatorenes egne land kommet lenger enn de liker å tro.

 

La Repubblica: Il killer col telecomando in mano ripreso da una telecamera
Corriere della Sera: Due persone interrogate in Questura