Nytt

Anders Behring Breivik hadde flere henvisninger til al Qaida og hyllet gruppen som den mest suksessfulle revolusjonære organisasjonen i verden.

Han sa militante nasjonalister i Europa har mye å lære av dem.

Han sa også at han hadde latt seg inspirere av al Qaida. Tanken om martyrgave var hentet fra al Qaida.

Avsnittet er interessant, og det er utelatt fra NTBs versjon som er trykket i Aftenposten over tre sider.

Breivik: Den er viktig, men den er langt fra det viktigste. Altså, jeg mener at … Det at jeg og noen andre har forsøkt å introdusere nye, hva skal man si, nye tradisjoner for militante nasjonalister i Europa, og da har vi hentet en del fra al-Qaida og militante islamister, deriblant glorifiseringen av martydom og jeg skrev selv om martyrdomsgave i kompendiet. Og det er en direkte inspirasjon fra al-Qaida for eksempel. Det er veldig mye … Man kan jo se på al-Qaida som den mest suksessfulle revolusjonære organisasjonen i verden. Og jeg mener at militante nasjonalister i Europa har mye å lære av dem. Dessverre, til nå, så synes jeg personlig at motstandskampen etter andre verdenskrig i Europa, har vært helt patetisk. Derfor representerer jeg en linje som ønsker å endre det, og introdusere nye tradisjoner, blant de såkalte høyreradikale militante i Europa.

Dette sa Breivik under utspørringen, del én