Nytt

Vestkantungdom har alltid vært kjent for å gå med eksklusive klær. Det som er nytt på vestkanten er omfattende tyveriraid på skolene. Spesielt dyre jakker og sko forsvinner i stort antall.

MARIENLYST: – Jeg fikk frastjålet et par nye Uggs sko i fellesgangen på skolen, sier Paula Hellsegg Grûnfeld i 8.klasse på Marienlyst skole. Klassekamerat Maximilian Lunde Skjønhaug er heller ikke fornøyd om dagen.

– Noen stjal Canada Goose jakken min til 8000 kroner i gymgarderoben, sier han. Begge elevene forteller at det burde vært ordentlig lås på dørene for å unngå tyveriet.

Store verdi

Disse tyveriene er bare toppen av isberget, for etter at dittoslo.no fikk tips om jakketyverier på Hartvig Nissen skole for en ukes tid tilbake ble vi informert av politiet om en «tyveritopp» på Marienlyst skole.

Det har blitt frastjålet 11 par Uggs sko, fem Canada goose (verdi rundt 7000 kroner, journ. anm.)-jakker, penger og i-phoner bare den siste måneden.

I tillegg til disse tyveriene har de to elevene begge blitt frastjålet henholdsvis en seiljakke til en verdi av 5000 kroner og en lommebok på idrettsarrangementet Ungdomslekene på Bislett stadion i fjor.

Oslo har alltid hatt en tradisjon for å ha åpne skoler. Hvis man skal besøke en skole, så har det alltid vært en selvfølge at man går rett inn gjennom inngangsdøren. Nå blir det ved Marienlyst skole slutt på denne åpne og hyggelige praksisen. Besøkskontroll blir fra nå av en del av hverdagen, og man blir minnet på at livet i Oslos gater ikke ser ut til å utvikle seg i riktig retning.

– Det er vanskelig å beskytte seg mot at slike ting skjer, sier nyansatt rektor siden 1. februar, Leif Ersnes. Etter onsdagens (9. februar) hendelse har skolen holdt et møte om den økende situasjonen av tyverier og nasking, og har kommet fram til visse tiltak som kan hjelpe

– Vi har tett kontakt med politiet, og vi tar dette alvorlig, sier Ersnes.

Nå blir det besøkskontroll, hvor alle besøkende må skrive seg inn i resepsjonen og ha på seg et kort som viser hvem de er, og elevene må bruke hengelås på garderobeskapene. Skolen har en policy om såkalt «ren sone», hvor alle henger fra seg jakker og sko i garderober.

Politiet jobber ofte med denne type saker. Noen ganger er det interne tyveriepisoder på skolene, men ofte kommer de stjålne jakkene til rette igjen. De blir funnet på østkanten.

– Det er også en del interne naskesituasjoner, og det kan selvsagt være samarbeid fra «innsiden» med noen som tipser om «mange Canada Goose jakker i en ulåst garderobe til elever fra andre skoler, sier Falch som har jobbet på forebyggende i 20 år.

Flere av jakkene dukker opp igjen, ofte på andre siden av byen.

Et av politiets råd til foreldre er å ikke kjøpe så dyre klær og telefoner. Det må være å snu om på problemet. Det er et problem at elever ikke kan få lov til å ha sine eiendeler i fred, ikke at de er kostbare.

– Ikke kjøp altfor dyre jakker, klær og telefoner til ungdommene.

Det er vel liten grunn til å tro denne situasjonen vil øke følelsen av fellesskap og tillitt på tvers av Oslos ungdommer?

Først het det at jenter må tenke over hvordan de går kledt, ikke for utfordrende. Nå er det kvaliteten på klær og utstyr som ikke må være for høy. Skal man bare tilpasse seg?

http://dittoslo.no/indre-by/nyheter-indre-by/na-laser-vi-skapene-1.6766542