Nytt

Politiet skal ha funnet en slående likhet mellom filmen Rampage av Uwe Boll og Anders Behring Breiviks modus operandi.

«Filmen har flere fellestrekk med hendelsene den 22.07.11. Blant annet er utstyret brukt bestilt pr. post, han sprenger en varebil i sentrum av byen før han deretter kjører til utkanten av byen og avretter folk. Og politiske videoer blir publisert på nettet», heter det i en rapport Oslo-politiet har laget om filmen.

Filmen hadde premiere 14. august 2009. Hovedperson er 23 år gamle Bill Williamson, som bor hjemme hos foreldrene, som han har et dårlig forhold til. Hans beste venn er miljøaktivist, men Bill synes han bare prater.

Han trener seg opp fysisk, og bestiller varer over nettet, blant annet en kevlardrakt, skuddsikker vest, automatvåpen og ingredienser til en bombe. Bomben plasseres i en varebil. Han kjører ned i sentrum av byen, parkerer den ved siden av politistasjonen, og detonerer bomben med en fjernkontroll.

Deretter forlater han åstedet i en annen bil han har parkert like ved.

Han kjører til utkanten av byen, hvor han går ut av bilen og begynner å fyre løs på uskyldige mennesker på gaten med et automatvåpen. Deretter går han rundt i byen, og prøver å henrette flest mulig.

Filmen slutter med at Bill skyter bestekameraten, og sørger for at miljøaktivisten får skylden for massakren. Etterpå rømmer han. To år senere legger han ut en video på internett, hvor han påtar seg ansvaret for handlingene.

Poenget med at Bill får lagt skylden på vennen kan også være noe ABB har kopiert. Man skal ikke se bort fra at han bevisst har lagt opp til at samfunnsdebattanter skal bli kompromittert av at han inkludert dem i sitt manifest. Denne kyniske effekten er noe mediene ikke har vurdert. Det passer inn med ABBs kalkulerende opptreden. Han vet at mediene behandler ham med en blanding av fascinasjon og avsky. Det gir ham et handlingsrom. Noe av denne avskyen kan han avlede mot «meningsfeller», selv sitter han i fengsel og kan ikke synke «dypere».

Man skal ikke se bort fra at ABB kan komme med utspill som spiller på at mediene tror på en enkel forklaring om «meningsfeller». Det er lite i ABBs oppførsel som tyder på at han viser forståelse for at andre er satt i en vanskelig situasjon pga hans bruk av deres navn og skrifter. Tvert om virker det heller som om dette er noe han nyter.

Avsløringen av at en voldsfilm med hevnplot kan ha inspirert ABB, er interessant. Det reiser en rekke spørsmål rundt underholdningsindustriens påvirkningskraft. Hvis det er slik at meninger har påvirket ABB, hva da med underholdningsindustrien – film, dataspill og krim, som det lesende borgerskapet gasser seg i og aldri får nok av, men stadig mer utspekulerte voldsdetaljer.

Dette har vært et ikke-tema i mediene. Rett etter 22/7 hadde VG to sider om filmen Captain America. Da var det gravalvorlige forskere som lurte på om ikke denne filmen kunne være farlig. Det må ha vært fordi helten var amerikansk. Temaet påvirkning fra underholdningsindustrien har ellers vært et ikke-tema.

En voldsforsker som Ragnhild Bjørnebekk mener at film og dataspill har en mye større påvirkning enn mediene liker å innrømme.

Kan det være fordi det handler om penger og egeninteresse?

I stedet kjører mediene fortsatt på «meningsfeller», og i denne saken har Aftenposten funnet frem til det svenske nettstedet flashback.org. Det er en type trash-portal, som gir rom til nærmest hva som helst, ikke ulikt nettavisenes egne kommentarfelt. At det skulle være høyreekstremt er vanskelig å få øye på. Det debatteres en rekke tema, og ikke uten en viss kontroll. Folk utestenges eller får karantene.

Men det gir trøst og selvtillit å kunne dra det høyreekstreme kortet. Spørsmålet er bare: er det høyreeekstremt? Blir det høyreekstremt av at folk slenger med leppa? Hva er høyreekstremt? Er det det mediene til enhver tid bestemmer? Det vitner om svært dårlig nett-gefühl at mediene tror de kan sjonglere begrepene etter eget forgodtbefinnende.

Derimot virker filmen Rampage langt mer interessant og relevant for ABBs «operasjon» og hans modus operandi. Også ondskapen i å drepe vennen og legge skylden på miljøaktivisten.

Kan ha kopiert voldsfilm 22. juli
Politiets egen rapport påpeker skremmende fellestrekk mellom voldsfilmen «Rampage» fra 2009 og terrorangrepet 22. juli.

Document tar gjerne mot tips og vurderinger av flashback.org, red har ikke foretatt noen grundig vurdering og kjenner nettstedet overflatisk.

Les også

-
-
-
-
-