Nytt

To iranere som har konvertert fra islam til kristendommen, ble overfalt og knivstukket i Haugesund tirsdag kveld. Både iranerne og en pastor tror det er religiøst motivert.

Da de angrep, skrek overfallsmennene «kafer» – dvs. vantro. En pastor som kjenner mennene på 42 og 32 år og har god kjennskap til muslimske land, sier til Haugesunds avis at han tror overfallet var ment som en advarsel. Det tror mennene selv også.

Det spesielle med saken er at en av dem konverterte i Iran, ikke i Norge, og fikk merke konsekvensene av det med fengsel og mishandling. Han er perser. Den andre er iransk kurder. Han og kona konverterte i 2003. Begge er aktive i den lokale menigheten.

Enten de konverterte i hjemlandet eller i Norge, respekteres det likevel ikke av visse muslimer, som selv nyter godt av vestlige rettigheter og friheter. De benytter friheten til å overfalle folk fra hjemlandet som har valgt annerledes.

Slik sett rommer overfall på konvertitter en del momenter som kaster lys over forholdet mellom frihet og tvang. Friheten til å velge tro respekteres ikke, og man mener seg ha rett til å straffe med vold.

– Den eldste ble arrestert og mishandlet i hjemlandet for å ha skiftet tro, sier pastoren.

42-åringen skal ha blitt truet på livet fem-seks ganger etter at han konverterte.

– De sa at de kom til å drepe ham om han ikke sluttet å snakke om Jesus og Bibelen, sier pastoren.

Politiet har ingen mistenkte i saken, men ber vitner melde seg. Overfallet skjedde i turområdet Haraldsvang i tidsrommet 1945-2015.

Det hører også med til saken at perseren er papirløs asylant, men et integrert og verdsatt medlem av menigheten. Det er ikke bare å venstresiden at det kjempes for papirløse.

Det er ikke første gang konvertitter angripes. På Jæren, på asylmottaket på Hå, ble en konvertitt angrepet med skoldende hett vann ifjor vår.

Har blitt truet på livet flere ganger
Knivangrepet mot to iranske innvandrere i Haugesund tirsdag kveld kan være religiøst motivert.