Nytt

Det var VG-veteran Alf Bjarne Johnsen som oppfanget at PST-sjef Janne Kristiansen sa noe hun ikke burde sagt da hun sa at E-tjenesten har folk på bakken i Pakistan.

Bakgrunnen for svaret var at Akthar Chaudry (SV) spurte om hvorfor ikke norske myndigheter har et etterretningssamarbeid med pakistanske myndigheter. Han har tidligere fått høre at Norge ikke utveksler informasjon med Pakistan.

Da var det Kristiansen kom til å si at E-tjenesten har folk i Pakistan.

Alf Bjarne Johnsen sier til TV2s Gerhard Helskog at han gikk bort til Kristiansen etterpå og spurte henne om dette var informasjon hun ville bekrefte. Kristiansen kvapp litt, sa Johnsen, men kunne ikke godt dementere det hun nettopp hadde sagt.

Han gikk deretter bort til justisminister Grete Faremo som var forsvarsminister inntil for to måneder siden.  Johnsen spurte om dette var informasjon som var kjent eller skulle være kjent.

Ifølge Helskog og TV2 var det Johnsens henvendelse som fikk alarmen til å gå, både i Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet.

Ifølge TV2 var det også møter mellom norske myndigheter og den pakistanske ambassaden igår.

Ved midnatt kom pressemeldingen fra Justisdepartementet om at Janne Kristiansen ba om å få gå av og at anmodningen var innvilget.

Grete Faremo innkalte til pressekonferanse 9.30 og sa det var mistanke om brudd på taushetsplikten og røping av gradert informasjon.

Både regjering og presse kjørte frem de store kanonene: Riksadvokat Tor Aksel Busch skal vurdere om det har skjedd noe lovbrudd. Det er oppsiktsvekkende.

En tidligere agent i E-tjenesten som document.no har vært i kontakt med, sier at avsløringen var en forsnakkelse, men at den ikke representerer noe alvorlig brudd eller sikkerhetsrisiko for norske agenter. Det er andre vikarierende motiver som har spilt inn. Man har brukt forsnakkelsen til å kvitte seg med henne.