Den nye PST-sjefen Janne Kristiansen sier at det norske nynazist-miljøet er knust. Mens flere land i Europa opplever en økning i høyreekstremistisk aktivitet, er aktiviteten i Norge på det laveste nivået på mange år. Tidligere i høst la både den nynazistiske organisasjonen Vigrid og partiet Norgespatriotene ned sin virksomhet:

Store deler Europa opplever en økning i høyreekstrem aktivitet. Volden går ofte ut over minoriteter, som romfolk, jøder, innvandrere og homofile. I Sverige er det en kjerne på mellom 300 og 500 mennesker som tilhører et høyreekstremt miljø.

Også i Norge har vi erfaringer med grov, høyreekstrem vold. I 2001 ble Benjamin Hermansen (15) drept utelukkende fordi han hadde mørk hudfarge. Tre personer med tilknytning til et nynazistmiljø ble dømt for drapet. Drapet fikk stor oppmerksomhet, og vakte avsky blant store deler av befolkningen.

I tillegg intensiverte Politiets Sikkerhetsstjeneste (PST) arbeidet med å knekke miljøene. Nå ligger aktiviteten i Norge på det laveste nivået på mange år.

Kristiansen sier til TV2 at hun er svært fornøyd med utviklingen, og mener at noe av årsaken er at PST har lykkes i å fange opp ungdommer helt ned i 12-13 årsalderen som har vært i faresonen. Et av PSTs virkemidler har vært å kalle inn vedkommende og foreldrene til en samtale.

Ifølge Kristansen kan også effekten etter Benjamin-drapet ha hatt betydning.

– Drapet på Benjamin fikk nok folk til å våkne opp og se hva dette kan medføre.

Det under to uker siden Janne Kristiansen hadde sin første dag på jobb som ny sjef for PST. Det er PST som overvåker de nynazistiske- og høyreekstreme miljøene i Norge, og som sammen med det ordinære politiet driver forebyggende arbeid mot de samme miljøene.

La ned Vigrid

I løpet av sin første uke på jobb kunne Kristiansen registrere at Tore Tvedt – mangeårig leder for den nynazistiske organisasjonen Vigrid sendte ut en pressmelding med beskjed om at han trekker seg tilbake.

Tidligere i høst har også Øyvind Heian og partiet Norgespatrioene kastet inn håndkleet.

Kristansen vektlegger imidlertid at PST ikke kommer til å minske fokuset på høyreekstremisme, da aktiviteten kan ta seg opp dersom det dukker opp en sterk leder og miljøet blir mer organisert.

Hun viser også til at utviklingen flere steder har vært avhengig av de økonomiske konjunkturene i et land.

Hun innrømmer også at den voksende aktiviteten ellers i Europa vekker bekymring.

TV2: PST: – Det nynazistiske miljøet er knust

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂