Nytt

Da elevene i femteklasse ved Øren barneskole i Drammen sist torsdag møtte opp til juleavslutning, hadde noen av barna pyntet seg med nisseluer, for siden å få beskjed om å ta dem av seg under det som i siste liten hadde endret navn til «vintermarkering», en forvandling som for all fremtid ble kunngjort ved arrangementets begynnelse. Julesanger var droppet til fordel for «Tenke sjæl» av Trond-Viggo Torgersen.

Barna er selv de første til å reagere sunt og instinktivt på at julen tas fra dem, og den paniske kulturelle selvutslettelsen blir elegant avkledd av en av foreldrene:

– Dette var litt overraskende, spesielt når vi hadde mottatt en invitasjon til juleavslutning, til og med med bilde av nisse, sier Espen Sæther Alm som understreker at selve underholdningen var veldig fin og at alle barna var imponerende flinke.

Julen er altså et slags hår i suppen i dagens multikulturelle skole. Og som sedvanlig var det ikke muslimene som hadde protestert, men velmenende lærere som hadde besluttet å tone ned det som har med jul å gjøre, ettersom «skolen naturligvis er nødt til å ta hensyn til alle barna på skolen og deres bakgrunn».

– Datteren vår fikk klar beskjed om å ta av seg nisseluen fordi hun måtte ta hensyn til alle med en annen kultur og tro. Da er det litt rart at man i det hele tatt inviterer til juleavslutning, sier Vibeke Alm Thoen.

Rektor sier at lærerne og elevene var enige om å kutte ut de nissegreiene, men utgjør de et slags parlament av utvungne, likeverdige representanter som kan treffe hvilke som helst beslutninger om slike ting? Hva med foreldrenes medinnflytelse? Eller kommunikasjonen? Fikk de ikke beskjed om at nisseluer var haram siden flere av barna møtte opp med nevnte plagg på hodet? Eller var det en opprørsk gest fra barnas side?

Noen burde fortelle alle de velmenende personene at det er uendelig mer hensynsfullt å inkludere andre i sine egne tradisjoner. Man kan sågar argumentere ganske godt for at det er skolens fremste oppgave. Når den svikter sitt mandat legges en større del av oppdragelsesbyrden på foreldrene. Slik ender enhetsskolen opp med å forsterke de sosiale skillene. Velkommen til Det nye Norge.

 

Drammens Tidende: Nektet nisseluer på skoleavslutning