Nytt

Flere av venstresidens representanter i Folketinget unnlot å reise seg for dronning Margrethe tirsdag. Dansk Folkeparti mener de er pliktig til å reise seg, det er en del av kontrakten som folkevalgt.

Den lille symbolske handling sier en del av om venstresidens forhold til tradisjoner og autoritet: man vil selv bestemme hvem man reiser seg for. Men slik fungerer demokratiet ikke. Man kan ikke kreve reservasjonsrett. Det er å opphøye seg selv, og sette seg over demokratiet.

Traditionen byder, at når dronningen kommer ind i folketingssalen, så rejser alle folketingsmedlemmer sig op. Enhedslisten, der traditionelt er imod kongehuset, har dog henover årene udviklet en metode, hvor de simpelthen først entrerer folketingssalen, når dronningen har sat sig. I år fik det 12 mand store parti dog selskab af to udefra, da De Radikales Zenia Stampe og Lisbeth Bech Poulsen valgte at følge dansk politiks nye komet-partis gøren og laden. De to politikeres utraditionelle ageren fik bagefter Hans Christian Skibby (DF) op i det røde felt.

– Når man er valgt, har man pligt til at rejse sig. Det er noget svineri, det andet. Jeg synes ikke, man kan være medlem af Folketinget, når man på den måde opstruerer mod dronningen.

Skibbys udbrud blev dog modtaget med ophøjet ro fra SF’s Lisbeth Bech Poulsen:

– Han skal bare stikke piben ind. Aktionen handler om, at vi af princip mener, at overhovedet skal være demokratisk valgt.

DF’er: Noget svineri, at de ikke rejser sig for dronningen