For riktig å gi inntrykk av kampanje hadde NRKs morgensending laget en oppfølger til gårsdagens Brennpunkt-sending «Ord som dreper».

Spørsmålsstillingen var nettopp den som programmet reiser: Hvis vi vil ha mer åpenhet og demokrati, hva får vi da?

Til å svare på det hadde NRK ved Øystein Heggen invitert to «eksperter», og lytterne ventet spent på hvem som skulle opplyse oss. Lars Gule og Kari Helene Partapuoli. Har NRK en spesiell form for humor? Trolig ikke. NRK er dypt inne i sin egen tåkeheim, og skodda ligger tykk.

Det er noe altmodisch og tantete over fordømmelsen av hatet på internett. Gule legger premissene, og antyder konklusjonen: Tidligere var debatter redigert, det var på papir. Nettet er åpent, det mangler redigering. Hva gjør vi med det? Etter forsikringer om at debatten må være åpen, kommer ønsket om å få prøvet de verste uttalelser for en domstol.

Da nevner Partapuoli ønsket om folkemord som eksempel på over-grensen-uttalelse. Hvem har ytret noe slikt? En mistenker at Partapuoli tar noe helt far out for å vise behovet for en grense. Hvis man først får en prosess, håper man at den kommer på skinner, at det kan bli lettere neste gang?

Partapuoli nevnte også en helt usannsynlig påstand: at selv om det er små nettsteder, så har retorikken fra de mest ekstreme på høyresiden sevet inn i mainstream-media. Heggen gjør ikke noe forsøk på å motsi dette sprøytet. Nettsteder som antijihadnorge eller sian skulle ha påvirket norske medier? En latterlig påstand.

Både Partapuoli, Heggen og Gule vet utmerket godt at grunnen til vreden er samfunnsutviklingen og manglende demokratisk korrektiv. Mediene har motstrebende måttet reflektere den i noen grad. Men selv dette er for mye for ideologene. De ønsker en roll back, og ser sin sjanse post 22/7.

Ikveld skal Antirasistisk Senter har møte for å starte en kampanje på nett. Det lyder som en ny speiderbevegelse.

Det er nødvendig å konfrontere de ekstreme ytringene som daglig finner sted i ulike nettfora. Vi ønsker derfor å starte opp et nettverk som går inn i debattene for å reagere mot fordommer og for å tilby alternativ, nøktern informasjon.

Mange kvier seg for å ta del i disse debattene, simpelthen fordi de noen ganger blir for ubehagelige. Slik kan vi ikke ha det. En demokratisk og åpen debatt må være en debatt hvor alle deltar, ikke bare de med de mest ekstreme meningene.

Det blir foredrag om høyreekstremisme i Norge og om nettaktivisme, og åpen drøftelse om hvordan vi best kan arbeide sammen.

Ikke bare de med de mest ekstreme meningene.

Hæ? Det er altså bare de ekstreme som deltar i debatten, som eier Schibsted, A-pressen og NRK?

Hvor på jordet går det an å bli? Folk på nett vil lese dette som en dårlig skjult trussel. De meningene man ikke liker skal røykes ut og gjendrives, systematisk, i kampanjer, og om nødvendig med loven i hånd.

Når man leser om tankefeil og tankesykdommer fra ledende psykologer og pedagoger, gir det en vond smak.

Den unisone enigheten mellom programleder og gjester bidrar til en vemmelig følelse av kampanje, og da ikke i PR-forstand, men DDR-style. Tror de virkelig at dette vil føre frem?

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.