Nytt

Noe skjer med det intellektuelle liv i Europa. Det ser ut som en flukt vekk fra tradisjonen. Et utvalg foreslår å nedlegge teologi som eget fag ved Oxford-universitetet, skriver Kristeligt Dagblad.

Forslaget vekker reaksjoner, men ingen vil stå frem med kritikken. Tilhengerne av nedleggelsen derimot, er ikke beskjedne.

Et af de teologiske fyrtårne i Storbritannien står for fald. Ledelsen på det prestigefyldte universitet i Oxford overvejer at nedlægge teologi som et selvstændigt fakultet og i stedet brede optagelsesgrundlaget ud med betegnelsen » religiøse studier».

Det fremgår af en hemmelig rapport, som er lækket til den britiske avis The Times. Teologien har spillet en central rolle i Oxford i over 800 år, men antallet af ansøgere til teologi er nu et af de laveste for noget fagområde på universitetet.

Der er mindre end tre ansøgere til hver af pladserne på teologiuddannelsen.

Det er en af bevæggrundene for de foreslåede ændringer, som også skal afspejle det skifte, der er sket i det akademiske landskab.

» Kravet om, at alle skal studere Det Gamle Testamente, Det Nye Testamente samt tidlig og moderne troslære er gammeldags efter både nationale og internationale standarder,» hedder det i rapporten, som gør det klart, at universitetet skal tiltrække studerende, hvis interesse ligger ud over det jødisk-kristne.