Nytt

På denne solrike, men noe kjølige lørdagen har jeg besøkt to steder i Oslo som minner om tidligere tider. Av ren nysgjerrighet la jeg turen innom Tryvannshøgda. Der er det i helgen russetreff, og de var møtt opp i mengder. At det er russetid merker jeg også rundt i området rundt Furuset. Såkalt minoritetsspråklige ungdom ifører seg russedress,  hijab og rusedress er ikke et uvanlig syn.

På Tryvannshøgda var det alikevel så og si kun norske (Ja, jeg tenker på etnisk norske russ) å se. Det hele bar preg av mange slitne ungdommer, noen lå i telt, noen under åpen himmel og ved Øvresetertjern satt noen og pusset tennene. All søppel ble ryddet opp av ungdommer og feiebiler. De aller fleste kjører gamle varebiler fra 90-tallet, og det er ganske likt når jeg var russ på begynnelsen av 90-tallet. Vi kjørte varebiler fra 80 og 70-tallet.

Det mest i øyenfallende var alikevel fraværet av multikultur. Språket som jeg hørte var norsk. Forskjellige dialekter for russen kommer reisende fra mange kriker og kroker fra vårt langstrakte land. At en del av våre nye landsmenn ikke var og se, har kanskje noe med inntak av alkohol og gjøre. Jeg vet ikke, men antar det.  I min tid som russ husker jeg at kristenrussen var med oss andre som sjåfører. En bra deal. Det ser ikke ut som om dagens mangfold smelter sammen på samme måte. Å være på Tryvannshøgda i disse dager er som å skru tiden tilbake. Går man rundt å titter på bilene, så ser man at det er stort sett vanlige norske navn som er en del av dekoren.

Senere på dagen var jeg en tur i Østmarka ved et serveringssted som ligger der inne. Det er ca 5 km på grusvei fra drabantbyen for å komme inn dit. Hvem besøker dette stedet? Kanskje ikke overraskende at det i all hovedsak er nordmenn. Denne gamle turtradisjonen er det stort sett oss innfødte som bedriver, unge og gamle. Å være på et slikt sted noen kilometer inn i Marka er som å se Norge slik det var på 80-tallet.

Ved badevann som ligger i umiddelbar nærhet til parkeringsplasser er situasjonen ofte nesten motsatt. På varme dager vel og merke. Da synes det godt at Oslo er multikulturell. Ved gråvær og kulde er det bortimot norsk sone.