Etter over ett års nedstengning har folk et oppdemmet behov for å slå ut håret og ta igjen det forsømte. Vaksinene forteller dem at pandemien er over. Det nytter ikke å skremme folk til lydighet lenger. Folk ser det de ser. Tallene går ned. Dødstallene er lave. Likevel snakker Nakstad som om vi skal leve under et strengt regime på ubestemt tid.

Kontrollen har gått dem i blodet. Det som kommer til å skje, er at myndighetene mister autoritet og tillit, særlig blant unge. Og politiet er satt på en uriaspost.

Se meldingene om nattens frislepp. Dette er bare begynnelsen:

Anslagsvis et hundretalls ungdommer har lørdag kveld samlet seg ved Huk på Bygdøy i Oslo. Oppdragsleder Martin Martinsen i Oslo politidistrikt bekrefter overfor VG at politiet er kjent med situasjonen.

Politiet er til stede, etter meldinger om «mye musikk og beruset ungdom» på stedet. De bekrefter at det er feststemning i området.

– Vi er der med politibåt og to politibiler, og vil fortsette å være på stedet gjennom kvelden, sier Martinsen.

Oppdragslederen forteller at rundt 150 personer skal ha løpt fra stedet da politiet kom, og sier det er et åpenbart behov for deres tilstedeværelse.

Ifølge Aftenposten satte politiet en stund opp sperringer på veien ut til Bygdøy. (NTB)

Sperringer på veien ut til Bygdøy? Dette er helt surrealistisk.

Også flere andre steder i landet er det meldt om festbråk. I Ås har politiet i Øst fått flere meldinger på ansamling av russ og andre ungdommer.

– Skal være ampert på stedet og politiet er på vei, skriver politiet.

Ved Tennebekktjørna i Nipedalen i Bergen har mange unge folk samlet seg, og politiet og ambulansen er tilkalt.

– En person har vært ute i vannet, og følges opp av helse. Politiet tar en prat med andre ungdommer som drikker alkohol, skriver Vest politidistrikt. (NTB)

Det er mye oppdemmet energi og behov man vil ta igjen, og det drikkes selvsagt for mye. Hvis man legger seg på en streng linje utover våren, vil det resultere i «vill» festing.

Ved Mæla ungdomsskole i Skien rykket Sørøst politidistrikt ut med flere patruljer etter melding om slåssing mellom flere russ. Ingen skal ha blitt skadd i hendelsen, men flere titalls russ var på stedet, og flere løp i forskjellige retninger ved politiets ankomst.

Også i Trondheim har det gått hardt for seg. Politiet rykket ut til området ved Theisendammen etter melding om 30-40 berusede ungdommer.

– Festen avsluttet. Ikke bra i disse tider………, skriver politiet i Trøndelag på Twitter.

Også flere andre steder i Trøndelag er det meldt om festbråk og tilløp til slagsmål. (NTB)

Hvordan reagerer Espen Nakstad på disse meldingene? Får det ham til å stanse opp og justere reglene?

Dersom folk skulle ta festen hjem, er Nakstad klar på at de nasjonale anbefalingene fremdeles er maksimalt fem gjester, selv om Oslo fjernet forbudet mot mer enn to gjester tidligere i uka.

– Vi er veldig opptatt av å understreke at den nasjonale anbefalingen er inntil fem gjester, og det gjelder også i Oslo. Dersom man ikke følger denne anbefalingen og inviterer mer enn ti, kan man bli bøtelagt av Oslo kommune. (NTB)

Nakstad er hakk i plata. Fem gjester hjemme? I stedet for å tørre å diversifisere geografisk, skal alle holde seg innendørs og gå med maske. Vi hører ikke noen signaler som sier at de som er vaksinert, ikke trenger gå med maske, hverken utendørs eller innendørs. Utendørs er det tullete selv for uvaksinerte. Dette sier den siste forskningen fra USA.

Men problemet er et parti og en president som bruker maske som kontrollmiddel og bruker maske selv om presidenten og Kongressen er vaksinert. Hvilke signaler er det de sender?

Da er vi over i koko-land, og folk vil ikke leve i et galehus.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.