Grunnen til at verden nesten ikke kunne tro at Osama bin Laden var død, var at han var blitt like udødelig som 9/11.

Han var blitt larger than life, utenfor rekkevidde for verdens mektigste nasjon og allianse, mystisk, tilbaketrukket. Verdens massemedier hjalp til å skape denne myten, dette ikonet, selv om de da var med å bygge opp en myte som var skadelig for vårt eget samfunn. Det sier noe om massemedier, og psykologisk krigføring. Det finnes ingen makt som dirigerere eller styrer mediene i et åpent samfunn.

Når det er sagt så er det også mange journalister som føler en dragning mot al Qaida og terroren. Dette er både fordi 68’erne dyrket voldsromantikk – Che Guevara og frigjøringshelter, inkludert flykapring og terrorister (Laila Khaled skulle tale på et 1. mai-arrangement i Stockholm), – og fordi de halvintellektuelle urbanittene i det 21. århundre liker action, opprør, vold, handling, og betrakter verden på avstand. Terror er good copy. Det selger.

Dette har satt seg i den grad at man har en sympati for the underdog, selv om han heter Hamas eller bin Laden. Man forstår også terroristene.

Men det gjør ikke vanlige mennesker. Det sies fra de samme journalistene at terroristenes mål er frykt. Men dette er begreper hentet fra deres egen verden.

Terrorens mål er ikke frykt, men demonstrasjon av allmakt.

Skrekken som står av 9/11 skyldes overraskelsen, det spektakulære, valg av mål, alt dette som rettelig er påpekt. Men den virkelige grunnen til at vi fortsatt husker, og at bin Ladens død ikke kommer til å være noen closure, er at det åpnet døren inn til noe som vanlige dødelige håper de aldri får møte. De vil helst leve uvitende om det.

Det er når mennesker begynner å leve som guder. Eller som Hitler sa til Rauschning: Det finnes bare guder og dyr.

Vanlige mennesker er dyr, og vi forstår hvem som er guder.

Slik oppførte også bin Laden seg. De hadde mandatet fra Allah til å ødelegge verden, og den troen var så sterk at de pulled it off. Uten den troen ville operasjonen aldri latt seg gjennomføre.

Nå kommenteres det både at bin Laden representerte en «pervertert islam» (Aftenpostens leder) og at han ikke var noen muslimsk leder (Obama) samtidig som Per Olav Ødegård i VG skriver at han var «dypt religiøs». Så hva blir det til slutt? Man vet ikke hvilket ben man skal stå på.

Hvorfor ikke bruke sunn fornuft? Ingen annen religion har et slikt potensiale som islam til å gjennomføre en slik operasjon, og da menes overbevisningen, offerviljen, motivasjonen, og – viktigst av alt – den religiøse forankringen. Troen på at man gjør Allahs vilje. Man får lov å leke Gud.

Dette minner om Apokalypsen. Slik Hitler og nazismen også hadde anstrøk av det apokalyptiske: man ville skape en ny tidsalder – kalifatet eller det tredje riket – og intet offer var for stort.

Vanlige mennesker forsto at det de så på Manhatten var noe out of this world, og det er dette vi husker og kommer til å huske. Derfor kan ikke bin Laden måles ut fra hvor mange han drepte. Men ut fra denne handlingen. Han var far til 9/11.

Det blir helt feil å snakke om at ingen har kunnet overgå eller gjenta denne handlingen. Man har forsøkt flere ganger. Det er merkelig hvor kort hukommelse mediene har, særlig de norske.

I fjor høst ble det avslørt at man hadde kommet på ideen med å sende bomber som flylast. Det ble spottet flere pakkebomber som ble funnet etter en desperat leting. Flyet som nesten detonerte over Detroit 1. juledag for halvannet år siden var nære på.

Stockholmsbomberen 11. desember ifjor, de tre som ble arrestert i Düsseldorf sist uke – ikke alle er fra al Qaida, men de har bin Laden som eksempel.

Som Peter Bergen sa igår: bin Laden etterlater seg en intellektuell arv. Han har kloner over hele kloden: al Shabaab i Somalia strekker sine tentakler til Kenya og har gjennomført terror der. I USA ville en somalisk gutt sprenge en stor forsamling som ventet på å tenne julegrana, i en by i Midtvesten. I Pakistan finnes drøssevis av grupper som kopierer bin Laden.

Pakistans Taliban sto bak Times Square-bomberen. Man var millimeter unna en massakre midt i New York. Det er bare noen dager siden 16 mennesker ble drept i Marrakesh (Al Qaida i Maghreb sto bak).

Men det er som om man ikke vil vite eller huske.

At bin Laden er drept er en god ting. Det viser at han var en vanlig dødelig. Han hadde fått overmenneskelig status.

Men arven hans lever videre i hodene på mange, og den vil være med oss i lang tid: og den er at mennesker kan gjøre det umulige, ikke i positiv forstand, men også i negativ.

Verden kan ødelegges.

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂