Ingenting er så smart som å ta en offisiell tjenestemanns ord og bruke dem mot de interessene han representerer. I morgennyhetene kunne vi høre at tidligere CIA-sjef Michael Hayden roste Muammar Gaddafi og Bashar al-Assad for godt samarbeid i krigen mot terror.

Aha, her ser vi hvor dobbeltmoralske og hyklerske amerikanerne er, måtte lytterne tenke. Innslaget var ved Roger Severin Bruland.

Hva var bakgrunnen? Var det en gammel uttalelse? Det hender man spar opp slike og presenterer dem som nye.

Men nei, uttalelelsene falt tirsdag, på en konferanse til Marinekorpsets universitet i Maryland. De er referert av AFP, som er kilden både til NTB og VG og NRK. Men av AFP-telegrammet ser man at Hayden sa noe ganske annet.

Hayden sa at uansett hva man måtte mene om disse lederne så har de gitt en viss hjelp til USA i krigen mot terror. Uroen som nå herjer vil kunne svekke USAs innflytelse på kort sikt, men være positivt på lengre sikt.

Dette samarbeidet er ikke noe nytt. Det har vært kjent siden Dick Cheney sa «the gloves are off» etter 9/11.

Hayden er «merely stating the obvious».

Men i NTB, VGs og NRKs versjon blir dette snudd og vendt mot USA som bevis på moralsk korrupsjon.

Det disse mediene kun oppnår er å demonstrere at de er politisk belastet. De har en agenda som blir synlig. Tror ikke disse mediene at folk er i stand til å sjekke originalen?

For virkelig å se kontrasten må man kjenne det store politiske bildet, og hva USA følte det var tvunget til etter 9/11. Man må også kjenne begrensningene i dette samarbeidet. Det var aldri hjertelig, aldri uforbeholdent. Spesielt Syria har vært troløs og motarbeidet USA, særlig i Irak.

Disse forbeholdene, som står i AFP-telegrammet, er ikke tatt med i VG-artikkelen.

Hayden said Syrian President Bashar al-Assad was «pretty good» at fighting Sunni Muslim militants but supported Shiite radicals. Assad belongs to the Alawite sect, a Shiite offshoot despised by Sunni extremists such as Al-Qaeda.

Politiske agendaer har det med å bli tydelige over tid, og den antiamerikanske er intet unntak.

Derimot får Knut S. Vikør lov å si at opprøret i Syria skyldes lokale forhold. Det er en bagatellisering og bortforklaring som kun tjener Assad-regimet.

Professor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen mener at det i stor grad er lokale konflikter som ligger bak opptøyene i Syria. I Deraa har folk følt at regionen er blitt forfordelt og ikke har fått de ressursene den burde få.

Ex-CIA chief: Kadhafi was good partner

Bemerk tittelen på VGs artikkel:

CIA-sjef skryter av Gaddafi og Assad

Les også

-
-
-
-
-