Gaysir, nettstedet for homofile og lesbiske i Norge, har vært på vårtur til Amsterdam. Byen har alltid vært ansett for å være en liberal, åpen, tolerant og inkluderende by, og lever i en viss forstand fortsatt godt på det ryktet.

Men Gaysirs redaksjon kommer hjem med en annen fortelling i kofferten. Det er ikke bare tulipaner og krokus som blomstrer i kanalbyen. Hatvolden øker år for år, og det er i første omgang homofile det går ut over.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble det i 2009 meldt om 428 tilfeller av såkalte homofobe hendelser i Amsterdam alene, av disse utgjorde 20% fysisk vold. Det er en økning på 13% fra året før. Det lever ca. 760.000 mennesker i byen.

Gaysir intervjuet Hans som er ansatt i en sex-leketøy-butikk i sentrum av byen.

– I utgangspunktet er Amsterdam fremdeles en temmelig liberal by, men de siste 15 årene har vi sett at toleransen overfor homofile har gått ned. I motsetning til hva man kanskje skulle tro, så har dette ingenting med høyrepolitiske strømninger å gjøre, utdyper han.

– Høyrepolitikerne i denne byen er homovennlige. Den negative utviklingen går hovedsakelig på religion og da spesielt enkelte muslimer, som har en tro som ikke er forenlig med det å leve som homofil. Man finner en polarisering i hvordan folk av ulike trosretninger og livssyn tenker.

At Hans må presisere at nei, det er ikke høyresiden som er problemet, må vel nesten tilskrives en viss form for politisk korrekthet eller naivitet. For det er faktisk særdeles få i Europa idag som spontant tenker “høyreekstreme” når de hører om denne typen vold. De fleste tenker snarere på muslimer. Og ikke bare gutter, sogar muslimske jenter går løs på det de åpenbart anser som “uekte” menn (lenke: http://bigpeace.com/nmay/2010/09/07/violence-against-gays-in-amsterdam/).

Nederlands høyrepolitikere er, som Hans også sier, i stor grad homovennlige. Når Geert Wilders sier han frykter islam som politisk ideologi, er det blant annet toleransen overfor homofile han tenker på. Og det er ingen grunn til å tro at han “skyver en minoritet foran seg for å angripe en annen”, slik mange norske journalister hevder.

Tilbake i “leketøysbutikken” fortsetter Hans med det som kan tolkes som et oppgitt sukk.

– Det vestlige samfunnet har gjort så mye for å tilrettelegge for homofile, og det kommer til et visst punkt hvor man når en grense for hva man kan kreve fra samfunnet. Den grensen tror jeg vi har nådd, bedyrer Hans.

Det er ikke helt klart hva Hans mener med dette utsagnet. Sier han at homofile snart må ta saken i egne hender? At bekjempelsen av hatvold må utføres av homofile selv; at homofile ikke lenger kan kreve beskyttelse av samfunnet? Isåfall er det en enorm mistillitserklæring, men kanskje også et realistisk syn. Hans ser at å kjempe mot en liberal innvandringspolitikk ikke nytter, at han taler for døve ører. En minoritet er ofret til fordel for en annen. Men til forskjell fra den første, har den andre minoriteten potensiale til å bli en majoritet, ihvertfall i byene.

Gaysir har også truffet Patricia, som jobber i en bar for lesbiske. Også hun bekrefter påstanden om at Amsterdam er blitt mindre tolerant.

– Et av hovedproblemene er at volden mot homofile har økt, og derfor har myndighetene jobbet med å gjøre fengselsstraffene for denne volden strengere. Dessverre så dreier nok dette seg mye om islam, sier hun.?

– Det fins flere grupper for homofile muslimer her i byen. I denne sammenhengen er det interessant å merke seg at mange oppfatter lesbiske muslimer som en ikke-eksisterende gruppe. Men det fins faktisk en gruppe med muslimske lesbiske som opererer i stillhet. De vil ikke ha noe hjelp utenfra, men heller jobbe for seg selv og ta ting i sitt tempo, og det respekterer vi selvfølgelig, tilføyer Patricia.

Lengre fengselsstraffer er bra, men løser ikke problemet. Muslimsk ungdom, født og oppvokst i Nederland, har ingen forståelse eller respekt for de verdiene som landet er bygget på, og som inntil nylig har gitt det et rykte som Europas tolerante fyrtårn. Når Amsterdam faller, hvilken by faller så etterpå?

Artikkelen kan leses i sin helhet her: http://www.gaysir.no/artikkel.cfm?CID=14650

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂