Nytt

Opprøret i Egypt har truet med å spre seg til Jordan. Men islamistene – den politiske vingen til Det Muslimske Brorskap – har nå gitt Kong Abdullah et pusterom.

De har fredet Kongen forutsatt at han kommer med valgreform innen et år. En talsmann for MB sier «he was awaiting the new government’s appointment of a committee to study changes to Jordan’s electoral law».

Dette er nok et eksempel på at islamistene har felles interesser med regimene. De ønsker begge kontroll på prosessen. Og Islamistene vil få tid til å forberede seg.

Islamistene ønsker ikke demokrati, de frykter freedom agenda og de unge frustrerte menn som krever frihet gjennom folkelig mobilisering. MB har sammen med regimet trolig avverget en mobilisering som i Egypt. Demonstrasjonene har nå dødd ut, ser det ut til.

Islamistene ble tilbudt en plass i den nye samlingsregjeringen, men avslo.

«We are going to watch step by step this government’s performance. And if it doesn’t work towards the objectives we want, we will confront it», said Sheikh Hamza Mansour head of the Islamic Action Front (Wall Street Journal 10/2).

Islamistene har alt fått flere innrømmelser, blant annet får de nå avholde offentlige møter lang tid i forveien.