Nytt

Professor i sosialantropologi, Unni Wikan, gjorde noe usedvanlig da hun deltok i NRK Aktuelts diskusjon om Egypt. Wikan sa menneskene i fattikvarterene i Kairo som hun snakker om er fortvilet over kaoset. De vil at Hosni Mubarak skal bli sittende.

Wikan nøyde seg ikke med å referere. Hun forsvarte Mubarak og sa det ikke er riktig at han er diktator. Egypt har store problemer, og de skyldes ikke bare Mubarak.

Hun eksemplifiserte den uroen over kaos som tillegges sunniene.

Hva med demonstrantene? – De er kjøpt og betalt, sa Wikan.

Det har man ved selvsyn kunnet konstatere idag. Det var langt flere menn med skjegg og religiøst utseende. CNNs Nick Robertson intervjuet folk i demonstrasjonen igår. Flere sa at nå måtte det bli slutt på beskyttelsen av Israel. Fredsavtalen skulle oppheves. Det var israelerne som bestemte i verden, men det skulle det nå bli slutt på. Flere kvinner i chador sa dette. Man kan tenke seg reaksjonen i USA. Robertson lot som ingenting.

Disse sidene ved demonstrasjonen har kommet tydeligere frem. I går publiserte Guardian og Atlantic utdrag av en håndbok i hvordan man skal erobre makten via gaten: ved å storme viktige offentlige bygninger, som departementene. Det var eksempler på hvordan man skulle gå kledt, hvordan man skulle ha med spray til å blende politimenn og frontrutene på politibilene, og hvordan man skal fremstå som demokrat og positiv. Særlig det siste gikk igjen: man måtte rope positive slagord.

Mange journalister har de senere dager påpekt at demonstrantene ikke roper religiøse slagord, som om det er noe bevis på at ikke Brorskapet deltar. Når man hevder noe slikt, vil man bli forført.

Igår gikk Brorskapet ut og støttet ElBaradei og ville ha ham som forhandler.

Diplomat-veteranen Hans Wilhelm Longva presterte å si at det ikke var sikkert at Brorskapet var spesielt farlig.

Den gjennomgående tonen hos leder av utenrikskomiteen Ine Eriksen Søreide (H) var at Vesten nå må støtte ønsket om større frihet og demokrati. Eriksen Søreide snakket som om dette vil skje av seg selv. Det er som om man ikke har hørt om Irak.

Kanskje Eriksen Søreide mener Irak ikke er gyldig. Men det er det. Amerikanernes problemer der sier noe om vanskelighetene med å stable et demokrati på bena.

Det er for sent å oppdage det når man har kastet et regime og står midt oppe i kaos og borgerkrig.

Erfaringene i Irak tilsier en større forsiktighet. Det finnes faktisk adskillig som er verre enn Mubarak. Ikke derimot sagt at han bør bli sittende.

Hvem så Wikan for seg som ny leder? Sidsel Wold har kvernet på Amr Moussa i flere dager. Moussa har offentlig sagt at han ikke tror på den offisielle sannheten om 9/11. Han tror ikke flyene kunne ha kommet gjennom uten at noen lot dem.

Men hva med Wikan? Hun sa at hennes venner i Kairo ønsket seg Omar Suleiman, etterretningssjefen. Han var populær, hevdet Wikan uten blygsel. Suleiman har håndtert forbindelsene med Israel, det gjør ham suspekt i islamistenes øyne. Wikan vet det, kanskje hennes venner også vet det. De vet at kampen om Egypt har begynt.

Brorskapet har nå vist sin hånd så tydelig at det blir vanskelig å trekke den til seg.

NRKs påtroppende Midtøsten-korr Sigurd Falkenberg Mikkelsen, bemerket i dag at 50.000 demonstranter i en by på 18 millioner ikke er overvettes mange. Demonstrasjonen er ikke så massiv som mediene gir inntrykk av. Har luften begynt å gå ut av ballongen?

Odd Karsten Tveit eller Sidsel Wold kunne aldri sagt dette.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også