Ved hjemkomst etter en lang juleferie er det på tide å ta en rask titt gjennom en bunke med uleste aviser. På baksiden av Aften 23.desember er det et intervju med Oslos ordfører Fabian Stang. På politiskt korrekt vis lovpriser han multikulturen.

-Visst lever vi i en by hvor mange mennesker feirer julehøytiden. Men mange feirer også id, den muslimske festen. Jeg håper at folk i Oslo vil bruke julen til å forstå hverandre bedre og være åpne for at vi er forskjellige. Ordføreren i Rotterdam er min gode venn og et forbilde.

Det påfallende hvordan Fabian Stang nevner muslimer og deres høytid. Hvorfor nevnes ikke hinduer, sikher, buddhister m.fl?

Det er muslimene som blir tatt hensyn til og som løftes fram som det multikulturelle vi må lære oss å leve med av våre politikere. Er multikultur synonymt med islam?

Rotterdams ordfører er en muslim som opprinnelig er fra Marokko og heter Ahmed Aboutaleb.

-Hvert år drar ordføreren fra Rotterdam hit og henter juletreet til tross for at han er muslim. På den måten viser han respekt for tradisjoner. Og for andres tradisjoner. At han med stor glede viderefører tradisjonene, uten å låse seg i egne tradisjoner, er en del av en hyggelig utvikling.

-Utvikling?

Min kollega er av dem som forstår at man i multikulturelle samfunn må våge å møte hverandre, og være åpne mot hverandre, for å få et godt liv. For tiden har Oslo inbyggere med røtter i 193 land. Antall medlemmer i FN er 192, etter hva jeg vet.

For alle i Oslo ligger det en stor jobb i det å forstå hverandres kultur bedre.

Akkurat som alle andre politisk korrekte lever man i en drøm om at dette multikulturelle møtet ute i samfunnet skal fungere bare folk legger godviljen til. Fabian Stang burde for lenge siden ha stilt seg spørsmålet om hvorfor etniske nordmenn flytter ut av de multikulturelle områdene. Hvis han besøker sin gode venn Rotterdams ordfører, så vil han se det samme bildet i Nederland. Etniske nederlendere flytter også unna multikulturen. Ikke minst har nederlenderne ved siste valg stemt fram Geert Wilders islamkritiske parti som Nederlands tredje største parti. Fabians Stangs kart stemmer ikke med terrenget.

-Byen er et fellesrom, der bør vi oppføre oss slik vi gjør hjemme. Mennesker er ikke skumle selvom de er fremmede. De fleste er til å bli glad i, bare vi lærer dem å kjenne.

For mange av oss som har bodd i Oslo fra vi var små, og Oslo ennå var en by hvor i hovedsak etnisk norske bodde, føler nå at fremmede mennesker har tatt over store deler av byen. Det er vi som er de opprinnelige beboere som må finne oss i at f.eks julefeiringen tones ned ved skolene, det vi som må finne oss i å bli kalt skitne fordi vi spiser gris og har hund. Det er vi som skal akseptere at kvinner går i hijab, burka og niqab. Det er ikke lett å oppføre seg i byens fellesrom som vi gjør hjemme. Det er i det hele tatt vanskelig å føle seg hjemme mange steder i Oslo.

Hjemme forventer man at fremmede innordner seg etter husets regler. I Oslos fellesrom, så er det vi innfødte som må bøye av og tilpasse oss.

Fabian Stang selv viser i slutten av intervjuet hvordan også han bøyer av og gjør sine tradisjoner utydelige:

-Man sier god jul, og første juledag sier man gledelig jul. Jeg sier ingen av delene. Istedet vil jeg si: Nyt litt fri. Og ta vare på hverandre.

Med en slik ordfører, så er det kanskje ikke så rart at Groruddalens kirker forsvarer bruk av koranen under gudstjenester?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂