Det prates mye om «white flight» fra Groruddalen. Etniske-nordmenn flytter ut og fremmedkulturelle flytter inn.

Når man er kjent i Grorudalen så ser man at mange av de fremmedkulturelle foretrekker å bosette seg i områder med store leiligheter, som på Furuset, Vestli og Romsås. Det er også tydelig at de kjøper seg inn i villabebyggelsen på Høybråten, Stovner og Furuset, og også på Risløkka og Rødtvet, men prosessen går noe tregere her enn i blokkene. Mange fremmedkulturelle har store familier og i disse områdene får man mye for pengene. Etniske-nordmenn fortsetter å flytte ut av Groruddalen.

Aften skriver 10.november at det ble 1.300 færre etniske-nordmenn i 2009. (Flukt fra Groruddalen. s.9.)

Hva ønsker ansvarlig byråd, Bård Folke Fredriksen byutviklingsbyråd (H) å gjøre i denne anledning?

-Det blir dumt å tro vi kan styre hvor folk vil flytte. Men Groruddalen lider av en for ensartet boligmasse. Med Groruddalssatsingen vil vi bygge flere større leiligheter og rekkehus.

Det er akkurat denne type boliger fremmedkulturelle foretrekker. Problemet er ikke boligmassen, men at de ofte grenser til det mange vil definere som ghettoskole. Boligmassen i Groruddalen er ikke så ensartet som mange tror, men antall fremmedkulturelle er antagligvis større enn hva folk liker å tro.

Bård Folke Fredriksen synes ikke denne utviklingen er spesielt problematisk. Høyre gjør ikke det.

-Hvis man gjør etnisitet til avgjørende moment i byutvikling, er man nødt til å ta i bruk virkemidler som tvang.

Det vi kan gjøre, er å gjøre Groruddalen mer atraktiv å bebo, ved å reparere drabantbyene, utvikle torg, plasser og sentre, pusse opp skoler også videre. Det er vi gang med, sier han.

Dette ser vi som bor her. Det lages nye turveier og sykkelstier. Nye skoler som f.eks Rommen og Lindeberg ser utrolig flotte ut, selvom det skal være dårlig plass i dem. Nye lekeplasser og skøytebaner bygges nå på Furuset.

Det som i praksis skjer er at Groruddalen rustes opp med offentlige midler til glede for de nye innbyggerne, Det Nye Norge.

Etniske-nordmenn finner seg ikke i å være minoritet i eget land.

Den hvite flukten stopper ikke.

Artikkelen finnes ikke på nett i kveld, men i papirutgaven.
Journalist Andreas Slettholm.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.