Furuset har en av Norges største moskeer. Foto: Erlend Aas / NTB

Rektoren ved Furuset skole reagerte på at det bygges nok en moske på Furuset. Det førte til rabalder, og rektoren valgte å trekke sin melding om saken.

Furuset i Groruddalen i Oslo er et av Norges mest innvandringstunge områder, og her ligger det fra før en stor moske. Nå er det planer om å bygge enda en.

Sist uke la rektor ved Furuset skole, Asgjerd Halseth, en sak på sin Twitter-konto og stilte spørsmålet «Skal Furuset bli et muslimsk sentrum i Oslo?».

Hun var åpenbart skeptisk til denne utviklingen i området. Men hennes melding om saken vakte reaksjoner, skriver Avisa Oslo.

Rektoren valgte derfor ganske raskt å slette sin melding på Twitter.

Lederen ved Muslim Senter Furuset, Mohammad Fayyaz Moghal, ble overrasket over rektorens uttalelser om planene for videre moskébygging på Furuset, ifølge avisen:

– Hun har full rett til å uttrykke bekymring, men jeg tror ikke det er noe å være bekymret for, sier han.

– Furuset er et veldig fint sted å bo, og det bor mange med ulik bakgrunn her. Jeg tror nabolaget bør gjenspeile befolkningen, og mange som bor her, er muslimer.

Han legger til:

– Vi trenger rett og slett litt større plass for å drive med aktiviteter. 6000 kvadratmeter høres mye ut, men det er snakk om parkeringsplasser og et bygg med forretning, møteplasser for lokalmiljøet, moske, undervisningsrom og aktivitetsrom, forteller han.

Det allerede eksisterende Muslim Senter Furuset har søkt om å få bygge en moské og et aktivitetssenter ved siden av dagens bygg.

Forslaget innebærer to frittstående bygg på tre og fire etasjer, med både minaret og kuppel.

Avisa Oslo har kontaktet Halseth og bedt om en kommentar til saken. I en mail skriver rektoren:

«Her er det jeg har tenkt på da jeg skrev på Twitter:

Et viktig oppdrag skolen har, er å utjevne sosiale forskjeller, fremme inkludering og likeverd. Furuset er et område hvor man bør kunne bo uansett hvor man kommer fra og hvilken religion man har.

Plantegningen viser en utvidelse av Oslo Muslim Senters nåværende bygg til en moské på 6000 kvadratmeter. Som rektor er jeg usikker på om flere store, religiøse bygg fremmer utjevningen av sosiale forskjeller, inkludering og likeverd.

Jeg ønsker ikke å si mer enn det.»

Også en prest reagerer på rektorens utspill 

Prest og KrF-politiker Espen Andreas Hasle  reagerte på at rektoren stilte et kritisk spørsmål ved moskebyggingen, og var snar med å svare.

Hasle stiller seg uforstående til at forslaget ville gjort Furuset «til et muslimsk senter»:

– Jeg så posten og undret meg over hva rektoren forsøkte å uttrykke. Jeg leser meldingen som en skepsis, og det syns jeg er rart, fordi jeg syns det er bra at trossamfunn får gode lokaler til å praktisere troen sin, sier han, ifølge Avisa Oslo.

– Oslo er en livssynsåpen by med plass til alle religioner. De muslimske menighetene har ligget langt etter når det gjelder å ha gode nok lokaler til det de trenger, sier Hasle.

Han legger til:

– Det er et mangfoldig samfunn på Furuset. Det tenker jeg det er bra at det er, og det skal det fortsette å være.

– Jeg mener både som borger og prest, så er det viktig med tro og religion i samfunnet vårt. Og jeg unner alle trossamfunn gode vilkår for å praktisere troen sin godt, avslutter Hasle.

Allerede i 2018 skrev Aftenposten at etniske nordmenn er i mindretall i Furuset bydel, og siterte et hjertesukk fra nettopp en etnisk norsk beboer som flyttet til Furuset for mange år siden:

 Da registrerte hun noen utenlandske navn på ringeklokkene og bestemte seg for å ha et åpent sinn. Nøyaktig 30 år senere tar hun imot i den samme leiligheten, i et borettslag der det nå bor innvandrere bak 70 prosent av ringeklokkene.

Avisen fortsatte:

… hun er lut lei folk som sitter på avstand og jubler over det fargerike fellesskapet.

– Vi har tatt støyten for integreringen her i landet. Men hvor ble det av oss oppi alt sammen? Vi som kjøpte våre leiligheter og ville leve i fred og ro? Hvorfor har ingen spurt hvordan vi har hatt det? undrer hun, og minnes hvordan det nærmest var tabu å snakke høyt om ordensregler eller grenser uten å bli stemplet som rasist, sa Furuset-beboeren.

(Sitatet er noe forkortet).

Les også: 

Det segregerte Oslo: – Litt tabu, sier rektor

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.