Den republikanske senatoren Sam Brownback har sendt en bekymringsmelding til Norges Washington-ambassadør over tegn til økt antisemittisme i Norge. Brownback mener de rapporterte hendelsene ikke er bra for Norges omdømme, og ber ambassadøren informere næringslivet og myndigheter.

Det er fordi «prominente navn» er innblandet at saken blir ekstra alvorlig, skriver Brownback. Flere av hendelsene gjelder Kristin Halvorsen og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Brownback tilbyr seg å stå til rådighet for dialog-samtaler for å motvirke denne utviklingen.

Brevet er holdt i diplomatisk tone. Men en bekymringsmelding om antisemittisme til en alliansepartner er ikke vanlig kost. At senatoren viser til «prominente navn», i dette tilfellet to regjeringsmedlemmer, gjør den delikat.

Brevet vil trolig bli lagt merke til av amerikanske tjenestemenn og politikere som har med Norge å gjøre, og av allierte.

Brownback viser til rapporter han har fått fra Simon Wiesenthal Center. Det gjelder SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsens boikottutspill mot Israel for noen år tilbake, og hennes deltakelse i anti-Israel-demonstrasjonen i Oslo 8. januar 2009. Under denne demonstrasjonen ble det ropt antisemittiske slagord.

Gahr Støre vakte oppmerksomhet ved å erklære sin støtte til Mads Gilbert og Erik Fosses innsats i Gaza og ved å gå god for deres bok i en baksidetekst.

Det er det lille nettstedet www.israelwhat.com som har fått tak i brevet som er datert 3. august og stilet til ambassadør Wegger Chr. Strømmen.

Brownback erklærer seg som venn av Norge og sier han gjerne vil fortsette som det. Han antyder at antisemittiske overtramp kan gå ut over Norges gode navn og rykte.

Brownback ble innvalgt i Representantenes Hus i 1995. Året etter ble innvalgt i Senatet, hvor han har vært siden. Han har frasagt seg gjenvalg og stiller nå til guvernørvalg i hjemstaten Kansas. Han ligger langt foran på meningsmålingene.

Les også

-
-
-
-
-
-