Nytt

Venstrepolitiker Abid Q. Raja tålte kritikk av de såkalte dialogmøtene på Litteraturhuset så dårlig at programleder Lilly Fritzman i NRKs Kulturnytt måtte be ham forlate studio.

Utgangspunktet for debatten i Kulturnytt var en kronikk i gårsdagens VG, der stortingsrepresentant for Ap, Håkon Haugli, skrev at Raja bidrar til det stikk motsatte av dialog med møtene på Litteraturhuset:

– Dialogmøtene er mange iscenesatte konfrontasjoner med mennesker med ekstreme synspunkter, for å skape sensasjonsoverskrifter, sier Haugli.
Hatet jøder og homofile

Som eksempel viser Haugli til at dialogmøtene inviterte en kontroversiell imam og tiligere talibanminister, som både er terrormistenkt og dømt for vold. Til et annet møte kom en person som ble forhåndsannonsert som ekstremist og fremførte innlegget «Derfor hater jeg jøder og homofile».

– Den type iscenesettelse av konfrontasjon bidrar bare til å forsterke motsetningen i integreringsdebatten. Derfor har jeg tillatt meg å stille spørsmål ved om dialogmøtene bidrar til det de angivelig skal bidra til, som er dialog og forståelse.

– Jeg ser en stortingspolitiker som ikke får nok oppmerksomhet: «Se meg! Noen vær så snill legg merke til meg!» er det eneste jeg hører fra ham, sier Abid Q. Raja som svar på kritikken.

Raja mente at Hauglis kritikk av dialogmøtene er fullstendig grunnløse, og viste blant annet til at møtene han har arrangert har hatt fullsatt sal og at «alt som kan krype og gå av viktige personer i Norge» har deltatt på møtene.

Han viser til at både Jonas Gahr Støre og Kjell Magne Bondevik har vært på dialogmøtene. Han mener kritikken av dialogmøtene er fullstendig grunnløse.

Raja viste også til at kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås i Aftenposten har skrevet at noen av disse debattmøten har vært det viktigste uttrykket for integrering han har opplevd.

– Snakk om å være oppmerksomhetssyk! I Håkon Lies dager hadde noen sagt: «Jeg skal smadre deg som en lus», men det skal jeg ikke nedverdige meg til, sier Raja.

Haugli fortsetter kritikken, og mener at noen av de Raja gir en talerstol er med på å skjerpe motsetningene i ordskiftet.

– Dette er problematisk og bidrar i sum til at vi at vi får forsterket fordommer snarere enn at de blir svekket, sier Haugli.
– Gjør meg kvalm!

Radja repliserer med at Haugli nok en gang er på villspor.

– De hundrevis av ungdommene som har kommet har klart å gjøre arenaen til de fantastiske dialogmøtene de er. Når noen klarer å kalle dette for «dialog for fiffen» og «freakshow», som Haugli skrev på Twitter, da blir jeg kvalm. Da tar man ikke minoritetsungdommen og integreringsarenaen på alvor.

Venstrepolitikeren, som fikk Fritt Ords ytringsfrihetspris, ble etterhvert hissig og høyrøstet ettersom Haugli fortsatte å kritisere Rajas dialogmøter. Til slutt måtte programlederen gripe inn

– Å nedverdige seg til å skrive at dette er «freakshows for fiffen», skjønner jeg ikke at en stortingsrepresentant har magemål til å gjøre. Når har Haugli vært i en moske?

Programleder Lilly Fritzman ba først Raja om å trekke pusten.

– Du får ikke lov til å si mer, ellers må vi løfte deg ut av studio!

Til slutt måtte hun be en ustoppelig Raja om å forlate studio.

På spørsmål fra Dagbladet om hvordan han opplevde å bli bedt om å gå, svarer Raja:

– Jeg oppfattet det som uproblematisk. Jeg synes Haugli var helt på jordet og hadde ingen gode argumenter. Han er smålig og klarer ikke å skjønne verdien av dialog, sier Raja til Dagbladet.

– Det jeg prøvde å si til slutt, mente jeg var så viktig at jeg ikke lot meg stoppe. Det angrer jeg ikke på.

– Jeg synes synd på deg
Etter debatten raste de begge ut av NRKs lokaler. Før deres veier skiltes skal Raja ha uttalt: Jeg synes synd på deg. Raja utdyper utsagnet overfor Dagbladet:

– Jeg synes synd på den bakstreverske holdningen hans. Personer som ikke gjør noe selv og som blir brødfødt av skattebetalernes penger og ikke gjør noe selv, synes jeg synd på.

– Men er det riktig å – i en debatt om dialog – lage monolog i form av at man tar kontroll på debatten og hever stemmen?

– Det ble sagt så mye tåpelig at det var riktig å kunne sette en av disse skattebetalte politikerne på plass.

Han understreker at han bare ga et tilsvar til dagens kronikk i VG og mener det er Haugli som er provokatøren.

Haugli sier han blir «helt lattermild av hele debattformen», og at Rajas oppførsel bekrefter at Haugli har rett i sine påstander:

– Dette bekrefter bare påstandene mine, og viser at Raja er en person som setter seg selv i sentrum og ikke er opptatt av dialogskifte. Han skyver ordet dialog foran seg og inviterer folk med ekstreme holdninger for å få medieoppmerksomhet. Han tyr til personangrep foran å ta til seg kritikken, der han angriper mine motiver og min rolle som stortingsrepresentant, sier Haugli.

Hør NRK-innslaget her

NRK: Raja bedt om å forlate NRK-studio

Les Håkon Hauglis VG-kronikk i sin helhet her:
«Abid Raja (V) har gjort dialog til sitt varemerke, men tåler uenighet dårlig. Han blir opprørt når noen har andre synspunkter enn hans i integreringspolitikken. I Dagsavisen i fjor mente Raja at jeg var «blendet av min seksuelle legning», i VG onsdag var jeg «blendet av hat», fordomsfull og – om jeg forstår ham rett – hverken ærlig eller nøyaktig. At Raja harselerer med at jeg er aktivist kan jeg leve med. Men kampen mot forfølgelse av homofile og for å sikre like rettigheter og muligheter, er ikke bygget på hat.»

Abid Q. Rajas tilsvar her:
«Det dialogmøtet som Haugli forsøker å dytte foran seg, i forsøk på å kamuflere hatet sitt, foregikk på en helt annen måte enn slik Haugli polemiserer. Dette hadde selvsagt en opplyst stortingsrepresentant visst, med mindre han utelukkende skjulte seg bak gardinene på Løvebakken.

Som nordmann blir jeg litt småflau når jeg tenker på at skattebetalernes penger går med til å livnære slike som Haugli – det er slike som han som sitter i vår mektigste sal; som landets øverste organ.»

Les også

-
-
-
-