Sakset/Fra hofta

Det er verdt å lytte til Jyllands-Postens svar på Politikens forlik: karikaturtegningene var et sivilisert svar på gjentatte voldelige angrep på ytringsfriheten i religionens navn. Det var et sivilisert svar, og avisen vil fortsette å bringe svar som kritiserer Vesten. Men man kan aldri kompromisse om retten til kritikk.

Derimod går vi gerne i dialog om forskellige normer og værdier, som hersker i forskellige dele af verden, og de tegninger, som Jyllands-Posten bragte i 2005, var netop en civiliseret reaktion på den voldsideologi, som allerede på det tidspunkt truede den vestlige verdens kulturliv. Forfattere blev forfulgt, en filminstruktør var dræbt, terroranslag havde fundet sted – alt sammen med henvisning til en syg udlægning af en bestemt profets skrifter pr. stedfortræder.

At reagere på vold og massemord med en satirisk tegning vil vi i al stilfærdighed tillade os at betegne som en civiliseret reaktion på en uciviliseret adfærd.

Med hjælp fra en gruppe løgnagtige danske imamer blev reaktionen på tegningerne ikke begrænset til civiliseret skriveri, debat og demonstrationer, men udartede til global vold og kriminalitet.

Her på avisen hylder vi dialogen, men vi foragter volden. Siden september 2005 har vi givet spalteplads til masser af synspunkter, som går os imod, men som vi byder velkommen. Sådan vil det fortsat være. Men når man møder vores åbne tilgang til dialogen med vold og trusler, stopper man dialogen.


Dialog og vold