Nytt

Den egyptiske journalisten og kvinnerettighetsforkjemperen Mona Eltahawy som deltar som debattør på Århus Festuke, har mottatt en dødstrussel:

Mona Eltahawy fik et chok, da hun søndag aften checkede ind på sit hotel i Århus og åbnede sin e-mail. Den New York-baserede egyptiske journalist, Mellemøsten-ekspert og kvinderettighedsforkæmper, der er i Århus for at deltage i en festugesamtale med Martin Krasnik, læste en dødstrussel.

»Hvis jeg ser dig nogen steder, slår jeg dig ihjel,« stod der på både engelsk og arabisk i en besked, der var sendt fra en yahoo.com-adresse.

Den muslimske journalist tager nu sine forholdsregler og undlader at oplyse sit opholdssted.

»Jeg plejer at skrive på Twitter, hvor jeg opholder mig, men det stopper nu. Jeg må også være forsigtig på Facebook, hvor jeg har 4.900 venner.«

Eltahawy – som er bosatt i New York – tror at dødstrusselen har sammenheng med en kronikk hun skrev i Washington Post, der hun kritiserte forlaget Yale University Press` utelatelse av illustrasjoner av Muhammed i den kommende boken om Muhammed-krisen «The Cartoons that Shook the World»:

»De er nogle kujoner, når de udelader de tegninger,« siger hun.

»Man kapitulerer over for den muslimske højrefløj. Nogle konsulenter mener, at illustrationerne vil skabe en ny bølge af vold, men andre mener, at risikoen for nye uroligheder er minimal.«

Første trussel

Mona Eltahawy har ikke tidligere modtaget dødstrusler. Hendes offentliggjorte synspunkter har dog afstedkommet mange positive og negative reaktioner. Hun har ved flere lejligheder forsvaret Morgenavisen Jyllands-Postens ret til at bringe Muhammed-tegningerne og har gang på gang diskuteret dem med venner og familiemedlemmer.

»Min egen mor er imod tegningerne, men vi har diskuteret dem på en fredelig måde. Desværre kan nogle mennesker ikke tolerere andre meninger end deres egne, og det giver de så udtryk for på en meget hadefuld måde. I min verden er det ikke islamisk at reagere med trusler og vold.«

Eltahawy har lite til overs for den saudiarabiske advokaten som nylig krevde at en rekke danske aviser skal unnskylde gjenopptrykkingen av Muhammed-karikaturene.

»Det er fuldstændig latterligt, og det skal stoppe,« udbryder Mona Eltahawy.

»Det er ikke nogen ordentlig måde, at føre sine budskaber frem på. Det er fint at diskutere tingene, men man får da ikke noget ud af at kræve noget på den måde. Det er i øvrigt ironisk, at brevet kommer fra en saudiarabisk advokat. Jeg har engang sendt en kronik til en saudiarabisk avis, men den afviste mig. Saudi Arabien er ikke ligefrem ytringsfrihedens hjemland.«

Den egyptiske journalisten ble ikke selv støtt av Muhammed-tegningene, men derimot sjokkert over de voldelige reaksjonene.

»Jeg var opmærksom på, at mange andre muslimer følte sig stødt, og jeg forsvarede også deres ret til reagere via fredelige demonstrationer. Volden kan jeg derimod ikke tolerere, den var en langt større fornærmelse af islam og profeten, end tegningerne var. Jeg har aldrig forstået, hvorfor flere hundrede mennesker skulle dø på grund af de tegninger, det er meningsløst. Mange muslimer var sure over, at de blev sat i forbindelse med vold, men da nogle af dem så reagerede med vold, levede de netop op til fordommene.«

Hun tror imidlertid ikke at en illustrert bok om Muhammed vil føre til mer vold:

»Husk nu på, hvad der skete, da Jyllands-Posten i sin tid bragte profettegningerne. De blev bragt i september 2005, men først fire måneder begyndte balladen, fordi tegningerne blev brugt politisk. Volden var ikke spontan. Den opstod først, da yderliggående muslimer brugte tegningerne politisk. Både højredrejede muslimer og højredrejede europæiske politikere har manipuleret med tegningerne for at styrke deres positioner. I de muslimske lande gik det helt galt, fordi alle begyndte at konkurrere om, hvem der kunne forsvare profeten bedst.«

Mona Eltahawy benytter for øvrig besøket i Danmark til å si sin mening om den pågående debatten om et niqab- og burkaforbud. Hun finner det fornærmende at kvinner går med ansiktet tildekket:

»For mig er ansigtet essensen af menneskelig kommunikation, og ved at tildække det sletter man kvinderne fra samfundet. Jeg kan se, at kun ganske få går med burka i Danmark, men jeg vil have den bandlyst i hele verden. Ikke kun i Europa, også i Egypten og i Saudi Arabien,« siger Mona Eltahawy, som sagtens kan forstå, at burkaen er til megen debat i Danmark.

»I har demokrati og mener dybest set, at alle skal have lov til at gøre, som de selv synes. Men jeg kan ikke støtte noget, som virker fornærmende mod kvinder, bare fordi nogle kvinder har valgt at leve med det.«

Kan lide at forvirre

I Århus Festuge håber Mona Eltahawy at kunne forvirre publikum i sin samtale med Martin Krasnik.

»Muslimer er ikke bare stereotyper, vi er alle sammen forskellige. Da jeg optrådte på amerikansk tv, spurgte folk, om jeg nu var sikker på, at jeg er muslim. For du ligner ikke en muslim, du taler godt engelsk, og hvor er forresten dit tørklæde. Det er helt fantastisk, når folk bliver forvirrede. Det er med til at nedbryde fordomme,« siger hun.

Dødstrusselen mot Mona Eltahawy er nå sporet til Egypt. Eltahawy uttrykker lettelse over at den ikke kom fra Danmark, da hun vurderer at faren dermed er mindre overhengende.

Jyllands-Posten: Muhammed-debattør fik dødstrussel