»Selvfølgelig kan islam reformeres. I Egypten praktiserede man en diskret og afsondret islam fra 1500-tallet til midten af 1980erne. Faktisk fik kvinder stemmeret i Egypten, før de fik det i Danmark,« siger bogaktuelle Cherif El-Ayouty.

Af JESPER VIND JENSEN

Ved Københavns havnefront bor den 64årige forfatter og civilingeniør Cherif El-Ayouty i en luksuslejlighed med udsigt til lystyachts, lange promenader og Langelinje
Han kommer lige fra fitness og tager imod i lejligheden, der er fyldt med gamle malerier, fint kinesisk porcelæn, eksotiske kunstgenstande og behagelige møbler. På glasbordet ved det bløde sofaarrangement ligger et magasin om lystbåde, men den egyptisk-fødte Cherif El-Ayouty sejler ikke selv mere.

»Jeg har solgt mine yachts og blev træt af det overfladiske liv i Nordsjælland. Jeg besluttede at leve seriøst. Jeg nyder bare udsigten herfra,« siger han og viser altanen frem iført blåternet skjorte og stenvaskede jeans. »Derovre ser du Oslobåden, og dér et krydstogtskib, som lige er kommet ind.«

Han blev sidste år gift for sjette gang med den 20 år yngre Susanne. Der har tidligere været ægteskaber med to egyptere, en dansker, en tysker og en brasilianer.
»De første tre ægteskaber var lidt vilde, jeg var jo også betaget af andre kvinder. De sidste tre ægteskaber, har jeg ikke haft nogen damer ved siden af. Jo, jeg var tidligere en playboy. Tidligere!«

Muhammedkrisen i 2005-2006 var et vendepunkt for Cherif El-Ayouty. Før krisen var han kendt som partyløve, playboy og kvindebedårer i Whiskybæltet, og som forfatter til bl.a. bestselleren Aladdin’s intime oplevelser – beretninger fra whiskybæltet (1998), der var en førstehåndsberetning om celebre sidespring og seksuelle udskejelser i den danske overklasse og kongehuset.

Efter krisen har han gjort sig bemærket som borgerlig kulturkæmper, debattør i DR2s Deadline og muslimsk medlem af det islamkritiske Trykkefrihedsselskabet.
Den firskårne og hærdebrede mand med bølget gråligt hår har navnlig vakt opsigt ved at erklære, at han altid har stemt på Dansk Folkeparti, som dog har afvist ham som partimedlem. Begrundelsen var, at han »er for kendt og farverig«.

Senest har Cherif El-Ayouty udgivet bogen Nutidens Muslim, som er et opgør med de totalitære, religiøse og politiske ledere af islam. Samtidig har han startet en bevægelse af samme navn, som skal arbejde for en reformering af islam. Eneste medlem er foreløbig Cherif El-Ayouty selv, som vil have muslimer i Vesten til at praktisere deres religion på en måde, der passer til livsstilen i Vesten.
Men hvad var det præcist, der fik Cherif til at skifte kurs i livets lange sejlads og skrive bøger om religion?

Svaret finder vi i første halvdel af 2006, hvor Cherif arbejder for den danske eksportvirksomhed NIRAS. Han er rejst til De Forenede Arabiske Emirater for at forhandle en kæmpe milliardkontrakt i Abu Dhabi på plads.

»Jeg havde netop afsluttet forhandlingerne, da der skete noget overraskende. En fundamentalistisk muslimsk politigeneral kunne ikke acceptere, at hans minister havde indgået en kontrakt med et firma fra det blasfemiske Danmark. Politigeneralen beskyldte mig så uretmæssigt for bestikkelse af en lokal embedsmand. Derefter blev jeg anholdt, kom i fængsel i 9 måneder – og Danmark gik glip af milliardkontrakten. Selvom jeg er muslim, kom jeg altså til at mærke Muhammedkrisen og hadet til Danmark, alene fordi jeg er dansk statsborger,« fortæller Cherif El-Ayouty fra den cremefarvede sofa.
Det var dog ikke den helt store rædsel at være i det fængsel. Opholdet var komfortabelt med rig mulighed for at dyrke sportslige aktiviteter. Der var heller ikke edderkopper eller kakerlakker på væggene, fortæller han.

»Vogterne var venlige og renlige og serverede fantastisk mad. Vi fik også kiks og chokolade, og der var fri adgang til god lægehjælp,« beretter Cherif , der hurtigt blev sat i arbejde.

Fængslets leder bad ham reorganisere dets gamle bibliotek med 9000 bøger, hvoraf de 7000 handlede om islam. Cherifs opgave blev at føre biblioteket ajour med cyberspace:
»Det var min store chance. Jeg skulle skrive nogle linjer om hver bog, og var derfor nødt til at læse i dem. Nogle bladrede jeg i, andre læste jeg grundigt. På den måde fik jeg sat mig ind i den væsentligste islamlitteratur. Det gik her op for mig, at islam er fyldt med hjernevask, hvis mål er at fordreje det egentlige, tolerante budskab i Koranen.«
De var 120 mænd i fængslet, og næsten alle muslimske undersekter var repræsenteret. Det gav også Cherif et billede af, hvor forskelligt islam bliver praktiseret.

»I Abu Dhabi besluttede jeg mig for, at jeg ville bruge resten af mit liv på seriøse ting. Det var frygteligt, at islam kunne sætte ytringsfriheden i Danmark under pres, fordi folk tillægger islam en masse ting, som ikke står i Koranen, men er føjet til senere af såkaldt lærde. Det understreger kun at religion bør være en privatsag, og det gav mig stødet til at skrive en islambog og danne bevægelsen Nutidens Muslim.«

Da Cherif kom hjem fra Abu Dhabi begyndte han at blande sig i samfundsdebatten som ytringsfrihedsforkæmper. Han mener at religionens rolle er at give åndelig inspiration og forbedre menneskers liv – ikke at være lovreligion.

»Islam forbedrer ikke menneskers liv i dag. Islam har kun betydet elendighed for millioner af mennesker over hele verden, fordi religionen praktiseres på en måde, der er fjendtlig over for videnskab og den personlige frihed. Der er fx næsten ingen muslimske nobelpristagere. De 57 muslimske lande i verden ligger også i den nederste fjerdedel af alle de FN-statistikker, der måler velfærd, uddannelse og social udvikling.«

Men Cherif peger på, at det ikke kun er fejl og fiaskoer. Han nævner i bogen tyve forskellige opfindelser, muslimer står bag. Fx raketten, skak, checken, faldskærmen, sæben, fyldepenne og gulvtæppet. Muslimer har også gjort flere matematiske erkendelser fx algebra og algoritmer. Cherif fremhæver endvidere fremkomsten af tre-retters-middagen.

»Konceptet har muslimske rødder. Forretter var fx ikke noget, vikingerne brugte. De startede altid med hoved retten.«

Forfatteren er også kritisk over for alle de mainstream-imamer, som fx udbreder budskabet om, at kvinder kun skal arve halvt så meget som mænd. Ifølge Cherif er der anerkendte islamforskere, der har vist, at det er en fejlfortolkning af Koranen. Det handler ikke om kvinder og mænd, men om forsørgere og ikke-forsørgere. Cherif nævner også at burka, slør, og kravet om at man skal bede fem gange om dagen er i strid med ånden i Koranen.

»Det var jo aldrig meningen, at muslimer skulle forhindres i at passe deres arbejde og gøre sociale fremskridt. I Koranen står fx kun, at man skal bede to gange om dagen.«
Men problemet er også, at muslimerne konsekvent vender andre imod islam og dermed skaber konflikt.

»I dag er der 200.000 muslimer i Danmark, som man ikke kan smide ud. Virkeligheden er, at det generer danskerne, når muslimer går med tørklæder, burka, beder og forsvarer sharia. Derfor burde vi have et forbud imod burkaer – overalt. Der skal også være forbud imod stormoskeer. Tiden er slet ikke inde til den slags. Det er kun med til at skade muslimernes interesser. Det skaber ballade og bandekrig. Jeg synes ikke, man som muslim skal genere danskerne. Man skal dyrke sin religion afsondret,« siger Cherif , der insisterer på, at vi kalder gud for Gud – ikke Allah. »Hvorfor dog bruge det arabiske navn, når vi er i Danmark.«

– Hvorfor er du muslim?

»Fordi jeg er vokset op som muslim. Men det betyder ikke, at jeg opfatter det som mere rigtigt end at være jøde eller kristen. I virkeligheden er der ikke den store forskel på de tre religioner. Der er flere af de samme profeter og samme fundamenter. Man er også fælles om barmhjertigheden over for de svage, kravet om at bede samt opfordringen til at tage på pilgrimsrejse. Skal jeg fremhæve noget ved islam er det, at den langt stærkere advarer imod alkohol, der jo er årsag til mange problemer. Så på nogle områder er islam bedre, men på de fleste områder er religionerne fuldstændig ens.«

– Dit mål er at overtale muslimerne til at leve som vesterlændinge. Men hvordan kan over en milliard muslimer tage fejl?

»Jamen, de har ikke læst Koranen ordentligt. De har læst eller hørt alle mulige udlægninger af teksten, som imamer har prædiket for at undertrykke deres befolkninger og menigheder. I 1400 år har muslimerne været undertrykte og korrumperede. Det er en fejludvikling, for på Muhammeds tid kunne alle sige hvad de ville.«
Cherif har en usædvanlig baggrund. Han kom til verden i Cairo i 1945 og voksede op i en egyptisk overklassefamilie og gik i en fransksproget skole. Faren var generalstabschef for Egyptens præsident Nasser, og deltog i fire krige imod Israel. Faren ejede store landområder og opbyggede bl.a. en by for krigsinvalider og veteraner med 25.000 indbyggere. Byen blev navngivet Håb og eksisterer stadig. Selv fik Cherif også en militær eliteuddannelse. Men pga. af dårligt syn måtte han vælge en anden karriere. Han uddannede sig til civilingeniør. I slutningen af tresserne kom han til Danmark, hvor entreprenørkoncernen Krüger søgte en ingeniør, der talte flydende fransk og havde ekspertise om Den tredje Verden. Cherif arbejdede i koncernen i 22 år og rejste verden rundt – 111 lande i alt – for at bygge vandværker. Hans muslimske tro var der ingen, der bemærkede.

»Der er danskere, der har kendt mig i 35 år, og som i dag siger: ‘Jeg vidste ikke, at du var muslim, Cherif !’«

– Du er aktiv i Trykkefrihedsselskabet. Men du er vel i strid med mange af dem. De mener reelt, at islam er ureformerbar, mens det er pointen i din bog, at islam kan reformeres til en fredelig religion?

»Jeg er meget enig med Lars Hedegaard og andre fra Trykkefrihedsselskabet. Også i deres islam-kritik. Men selvfølgelig kan islam reformeres. Det er der også flere historiske eksempler på. I Egypten praktiserede man en diskret og afsondret islam fra 1500-tallet til midten af 1980erne. Faktisk fik kvinder stemmeret i Egypten, altså før de fik det i Danmark. I flere andre lande har man også praktiseret en meget afslappet form for islam. I Marokko, Jordan og i Iran under Shahen.«

– Nu hvor vi taler om Trykkefrihedsselskabet, har jeg hørt, at et bestyrelsesmedlem omtaler dig som deres »præmiemuslim«. Hvad mener du om det?

»Tjahh, det kan godt være, at de bruger mig på den måde. Men jeg bruger også dem i min kamp for ytringsfrihed, kan du sige. Vi kæmper sammen imod islamisterne,« siger Cherif .

Efter at Dansk Folkeparti sidste år nægtede at optage ham som medlem, har den islamkritiske muslim endelig fundet et parti, hvor han er velkommen. Cherif El-Ayouty blev i april valgt som hovedbestyrelsesmedlem i Liberal Alliance og er nu partiets folketingskandidat i København.

Cherif El-Ayouty: Nutidens Muslim. 190 sider. 188 kroner. Forlaget Prudentia.

Weekendavisen | 04.09.2009

Les også

-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.