Feature

John Latham, God is Great (#4) (2005)
Foto: John Latham Estate and Lisson Gallery

Tre angiveligt islamistiske mænd har stjålet en del af den afdøde britiske konceptkunstner John Latham ‘s værk God is Great (# 4) (2005) fra udstillingsstedet Portikus i Frankfurt, Tyskland. John Latham skabte værket, der består af en koran, en bibel og en talmud placeret på en bund af knust glas, i 2005 året inden sin død. Værket er vurderet til 150.000 engelske pund.

Ifølge rapporter kom mændene ind i udstillingen søndag omkring klokken 17.45 og begyndte at råbe ad personalet på Portikus. «Hvad er dette?» og «Hvad er meningen med denne udstilling?» blev der råbt. Herefter gik en af mændene henover det knuste glas og stjal den udstillede koran, før de tre mænd flygtede fra Portikus.

Gerningsmændene beskrives som værende mellem 25-35 år og af nordafrikansk afstamning. Ifølge den tyske avis Bild blev Portikus lukket efter episoden.

John Latham’s værk har en andel i den danske Muhammed-krise, da det i 2005 blev fjernet fra John Latham’s store udstilling på Tate, fordi det britiske kunstmuseum frygtede negative reaktioner fra muslimer. Jyllands-Postens daværende kulturredaktør Flemming Rose nævnte Tate’s censur i den tekst, der ledsagede Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.

John Latham var i øvrigt forbandet over Tate’s censur. Han mente, at det netop i en situation, hvor ytringsfriheden var under pres, var vigtigt at insistere på samme.

Det er angiveligt første gang God is Great vises, siden Tate’s beslutning om at gemme det værk i arkivet i 2005.

Les også

-
-
-
-