Nytt

Talsmannen for gruppen «De frivillige», Mohyeldeen Mohammad, hyller Osama bin Laden og den drepte Taliban-lederen Hakeemullah Mehsuud. På Facebook-profilen sin skriver han også at vantro skal kuttes hodet av og at «henrettelse er min vei til martyrstatus».

«Allah er stor, for et nydelig ansikt, lyset skinner fra sheikens ansikt», skriver norskirakeren Mohyeldeen Mohammad (24) under et bilde av Osama bin Laden på sin profil på Facebook.

Bildet har Mohammad brukt som profilbilde.

Den radikale islamisten støtter Khilafah.com, som drives av den ekstremistiske organisasjonen Hizb ut-Tahrir (HuT). HuT regnes for å være en av de mest ekstreme islamistiske gruppene i verden, og er blitt forbudt i flere europeiske land etter å ha spredt rasistisk og antisemittisk materiale, samt uttrykt støtte til terror.

Etter Mohammads advarsel om terroraksjoner på norsk jord under demonstrasjonen på fredag, og de påfølgende uttalelsene om at homofile fortjener å steines til døde har flere i gruppen «De frivillige» hevdet at de er overrasket over Mohammads holdninger og har i ettertid tatt avstand fra deres egen talsmann.

Imidlertid har Mohammads holdninger over lengre tid kommet til uttrykk på hans Facebook-profil, på nettsiden islam.no og i «De frivilliges» gruppe på Facebook i forbindelse med mobiliseringen til fredagens demonstrasjon. Tonen på «De frivilliges» profilside – der Arfan Bhatti var moderator – ble etterhvert så ekstremistisk at flere muslimske medlemmer trakk seg ut av gruppen. Både Islamsk Råd og Det islamske forbundet (som driver siden islam.no) frarådet muslimer å delta i «De frivilliges» demonstrasjon.

«De frivilliges» profil ble for øvrig fjernet av Facebook-administrasjonen dagen før demonstrasjonen pga hatefulle ytringer og oppfordringer til vold.

Likevel valgte altså arrangørgruppen, blant andre Qasim Ali og den norske konvertitten og SU-medlemmet Per Bartho Hansen (alias Per Yousef Assadiq), Mohyeldeen Mohammad som talsmann for gruppen og hovedappellant under demonstrasjonen på Universitetsplassen.

«De frivilliges» talsmann er nå siktet for drapstrusler mot to Dagblad-journalister, og har selv anmeldt trusler han skal ha mottatt som en følge av appellen han holdt under fredagens demonstrasjon og uttalelsene om at homofile fortjener å steines.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener Mohammad er en sikkerhetsrisiko, og sier at det foregår en økt radikalisering i enkelte muslimske miljøer.