Islam-ekspert Kari Vogt mener talsmann for gruppen «De frivillige», Mohyeldeen Mohammads advarsel om en fremtidig terroraksjon i Norge er krenkende for hele det norske samfunnet:

Det var ein av initiativtakarane til demonstrasjonen i Oslo i dag, Mohyeldeen Mohammad, talsmann for gruppa «Dei frivillige», som sa dette i ein appell under demonstrasjonen på Universitetsplassen i Oslo i ettermiddag.

– Om dette får halde fram vil det slutt vere for seint. Då vil vi få ein 11. september og ein 7. juli på norsk jord. Dette er ingen trussel, men ei åtvaring, sa Mohammad i appellen sin.

Kari Vogt meiner denne fråsegna er krenkande mot det norske samfunnret.

– Det er å krenke eit heilt samfunn, seier ho.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler og Høyres Andrè Oktay Dahl reagerer kraftig på Mohammads uttalelser:

– Dette er både skadelig og uklokt. Det er skadelig for minoritetsmiljøene at han antyder og indikerer at det finnes slike krefter i Norge. Og det er svært uklokt å trekke inn et av de mest dramatiske anslagene i moderne tid for å få det som man vil, mener Bøhler som er nestleder i Stortingets justiskomité.

Avviser kritikken

Mohyeldeen Mohammad, som er en av arrangørene bak demonstrasjonen, har ingen forståelse for kritikken.

– Det var en advarsel. Vi må si fra når mediene gå for langt. Og mediene i Norge har gått for langt, og myndigheten gjør ikke noe. Det var en advarsel fra en borger av dette landet, sier han til VG Nett.

– Tror det du vil komme terroranslag mot Norge?

– Ikke med det første, men hvis dette fortsetter, så kan det skje. Muslimer aksepterer ikke trykking av disse karikaturtegningene, sier han.

– Tror du enkelte muslimer vil ty til vold mot Dagbladet som trykket tegningen?

– Bare Allah vet om det blir brukt vold. Det vet ikke jeg. Jeg tro de kommer til å måtte regne med det. Vi frykter også at det skal skje. Muslimer vil få et dårlig rykte da, svarer han.

Mohammad legger imidlertid til at han tror at et terrorangrep vil finne sted dersom «hetsen av muslimer» fortsetter.

«De frivilliges» talsmanns uttalelser kan lett oppfattes som en dårlig skjult trussel, mener Oktay Dahl:

– Hvis man mener alvor og vil være ansvarlig, så er det svært bekymringsfullt at man nevner at det kan skje terroranslag på norsk jord. Man kan ikke oppnå et mål med dårlig skjulte trusler, mener Oktay Dahl.

– Jeg synes det er utrolig skuffende, legger han til.

Også Aftenposten-spaltist Usman Rana reagerer på Mohyeldeen Mohammads språkbruk.

– Å bruke terrorisme for å skape frykt blant folk er meget uislamsk. Jeg mener denne advarselen er svært uheldig, og undertonen i den er etter mitt skjønn forkastelig. Det er ikke representativt for muslimer i Norge, sier Rana til VG Nett.

Politiet anslår at mellom 2500 til 3000 personer deltok i «De frivilliges» demonstrasjon i Oslo sentrum, som for øvrig forløp fredelig.

NRK: – Krenkande mot heile samfunnet

VG: Norske politikere reagerer på terroradvarsel

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.