Nytt

Mullah Krekar har gitt et fem timer langt intervju til TV-stasjonen al-Hiwar der han ikke legger skjul på sin beundring for Al Qaida og oppslutning om jihad. Krekar er fullstendig klar over at synspunktene er provoserende for regjeringen og nordmenn flest. Men det affiserer ham ikke det minste.

Intervjuet er interessant av flere grunner: Bare det at en TV-kanal sender en kjent person til Oslo for å intervjue Krekar, sier noe om at han tillegges betydning. Det samme gjør lengden på intervjuet.

For norske myndigheter er intervjuet i Oslo en stor provokasjon og ydmykelse, og Krekar indikerer at han godt er klar over dette. Det morer ham. Hvis regjeringen skulle gjenopprette styrkeforholdet og selvrespekten burde de svare på en måte som viser at de bestemmer. Men lite tyder på at det vil skje. Krekar får ydmyke Norge uten konsekvenser. Det får folk til å se rødt.

Høyesterett har uttalt at mullah Krekar utgjør en sikkerhetsrisiko, men regjeringen vil ikke sende ham tilbake til Irak av hensyn til hans menneskerettigheter. De stoler ikke på irakiske myndigheter. Krekar får bo i egen leilighet og bevege seg fritt. Man skulle tro at han ville ligge lavt for ikke å provosere motstanderne. Men Krekar gjør det motsatte; han er aktiv og legger ikke skjul på noe.

Han er både aktiv i jihad-fora og utad til et større publikum. I sommer ble hans navn trukket frem under opprulling av terrorfinansiering i Sveits. Svetsiske etterforskere var i Oslo og avhørte Krekar.

Det er den kjente islamisten Azzam Tamimi som intervjuer Krekar. Krekar har riktig pyntet seg: han sitter i hvit turban og grå kjortel. Tonen er avslappet. Krekar ler.

Krekar gjør det klart at han ikke bryr seg døyten om at nordmenn blir skremt av hans uttalelser. Tvertom.

– Dette, at du håper på en islamsk stat ledet av Osama bin Laden, det gjør nordmennene skremt?, spør Tamimi.

– Ja…. Selv om det skremmer dem – bra!

Krekar angrer ikke på intervjuet med den arabiske tv-kanalen.

– Hva har jeg å tape på dette intervjuet? Jeg får oppmerksomhet fra sør og nord uansett. Dette intervjuet skader meg ikke, sier Krekar i en kommentar til VG Nett.

Krekar signaliserer hva slags behandling han ønsker og forventer at et muslimsk kalifat skal gi Vesten. Han sier muslimene bør behandle Vesten slik Vesten har behandlet muslimene. Når man vet hvordan Krekar mener denne behandlingen har vært, er dette jevngodt med trusler.

I intervjuet sier Krekar at han ikke vil utelukke at det om 20 år kan ha oppstått en islamsk stat ledet av Osama bin Laden, og tar til orde for at muslimene må behandle Vesten på samme måte som Vesten behandler muslimer.

– Hvem av våre fiender er det som ikke er som oss? Hvorfor er vi ikke stolte av de som står midt i kampen og skremmer verdens største supermakt?, spør Krekar retorisk og viser til at israelske og amerikanske ledere også skryter av sin egen krigsinnsats.

Det ligger også en betydelig grad av aggresjon i å hevde at inntil muslimene oppretter sitt eget kalifat vil de bli behandlet som jødene i Europa.

Hvem er det Krekar snakker til? Det er neppe et vestlig publikum. Han markerer seg som en tilhenger av og talsmann for jihad og Al Qaida. Han ønsker og tror på et kalifat med Osama bin Laden som leder og Ayman al-Zawahiri eller Gulbuddin Hekmatyar som utenriksminister. Hekmatyar er en islamistisk krigsherre som nå opererer i ledetog med Taliban.

At Krekar markerer sin jihad-lojalitet fra Oslo og kringkaster det til hele verden, er en alvorlig provokasjon overfor norske myndigheter.

Han skryter også på seg at Al Ansar fortsatt er aktive i Irak. Krekar benekter at han har noe med Al Ansar å gjøre, men dobbeltkommuniserer.

Med intervjuet stiller Krekar norske myndigheter i forlegenhet. Hvor lenge kan farsen pågå?

Krekar vet at myndighetene har bundet seg selv på hender og føtter, og utnytter friheten for alt den er verdt. Men kan myndighetene virkelig sitte stille og se på at han undergraver norske interesser på denne måten?

Siv Jensen krever at regjeringen setter Krekar i forvaring.

– Nå forlanger jeg at regjeringen tar grep. De fossrodde gjennom hele valgkampen om dette og presenterte seg som en regjering som tar grep. Nå forlanger jeg at de gjør noe, sier Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, til VG Nett.

Jensen mener dette er nok et argument for at Krekar bør settes i forvaring.

Men fra de andre partiene har det vært en lunken holdning til Krekar-saken. Det later til at man ikke helt forstår hvor mye den skader norsk anseelse i utlandet.


Krekar vil ha islamsk stat ledet av Osama bin Laden