Senterpartiets talsmann i asyl- og integreringssaker, Ola Borten Moe, har vært i Danmark for å studere asylpolitikk. Nå varsler han en tøffere linje og verdidebatt i Norge.

– Antall mennesker som kommer til Norge for å søke asyl må ned. Vi har mye å lære av danskene. Også den norske politikken på dette området vil bli strengere de kommende årene, sier stortingsrepresentant Ola Borten Moe fra Senterpartiet til Adresseavisen.

Som partiets ansvarlige i asyl- og integreringssaker dro han til København for å studere hvordan danskenes tøffe linje i asylpolitikken fungerer. Med seg i kofferten hjem har han mange ideer han mener kan overføres til Norge.
Kan ikke mislykkes

– Vi er i ferd med å stramme inn hjemme i Norge også, den nye regjeringserklæringer er starten på det arbeidet. Det er politisk aksept for en tøffere linje hjemme også. Vi kan ikke mislykkes i dette arbeidet. I år kommer Norge til å ta imot 18.500 asylsøkere – det er et altfor høyt tall. Det må ned, døra inn til Norge må bli trangere, sier Borten Moe.

Danmark venter rundt 3.500 asylsøkere i år, og i følge politikerne Borten Moe har møtt i København, skyldes det lave antallet som søker asyl Danmarks rykte som et land med strenge regler og effektuering av hjemsendelser.

I valgkampen tok Ola Borten Moe til ordet for å gjenreise en norsk verdidebatt. Reisen til Danmark er en videreføring av dette utspillet.

– I Norge skyver vi debatten under teppet, og går med buttons på jakken som sier ja til et flerkulturelt Norge, uten å ta debatten om vi setter pris på alt som følger med i det flerkulturelle bildet, sier Ola Borten Moe.

Han mener at folk som søker asyl må akseptere grunnleggende norske verdier som demokrati, ytringsfrihet, religionsfrihet og enkeltindividets frihet.

– Dette kan vi ikke kompromisse på. Norge må forvente av dem som vil være en del av samfunnet at dette ligger til grunn for oss alle. Vil du ikke akseptere det så har du ikke noe her å gjøre. Det har de lyktes bedre med i Danmark fordi de tør i diskutere slike verdispørsmål hele tiden. Det kan vi lære noe av, sier Senterparti-politikeren.

ABC Nyheter: – Døra inn til Norge må bli trangere

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂