Feature

Tarek Mehanna (27) ble arrestert i hjemmet til sine foreledre i en forstad til Boston onsdag, og siktet for terrorplaner. Sammen med to andre planla han å skyte løs på tilfeldige i et shoppingsenter, og å drepe to kjente politikere. Planene måtte skrinlegges, de fikk ikke tak i automatvåpen, kun håndvåpen var tilgjengelig, og attentatplanene ble heller ikke noe av. Men de tre konspirerte fra 2001 til 2008, og var utholdende nok til at FBI til slutt arresterte Mehanna. Den andre er i Syria, og den tredje samarbeider med politiet.

Til de som måtte tro at politiet haler inn ufarlige amatører: Mehanna dro i 2004 til Jemen sammen med en kamerat for å bli opptatt i en jihad-treningsleir,. De lyktes ikke finne de riktige kontaktpersonene. De gjorde tilsvarende forsøk i Irak og Pakistan.

Mehanna forsøkte å skaffe våpen fra en annen jihadist, Daniel Maldonado. I 2006 ble han avhørt om hvor Maldonado befant seg, og skjulte at han befant seg hos jihadistene i Somalia. De tre snakket i kode om treningsleire, våpen, og ønsket om å «dø på slagmarken». Summen av alle disse forstillelsene og terrorplanene gjorde at han til slutt ble pågrepet.

Det er flere interessante omstendigheter rundt Mehanna, som forteller om selvgående, selvradikaliserende ekstremister:

Mehanna underviste i religion og matematikk på en muslimsk skole i Worcester. Han var en vellykket, tilsynelatende integrert amerikansk muslim, som tok doktorgrad i farmasi ved the Massachusetts College of Pharmacy i Boston i 2008. Faren er professor ved samme skole.

Mehanna forsvarte å skyte kunder på et shoppingsenter med at de er skattebetalere og vantro.

Det har vært flere tilfeller den senere tid av unge muslimske menn som for egen maskin blir radikalisert og får det inn i hodet at de skal bli terrorister.

Mass. man accused of plot to kill US politicians