Hva er mest farlig – brannen eller brannmennene? Et vanvittig spørsmål, men virkeligheten stiller det:

Mange – særlig her på berget – reagerte med fordømmelse og avsky på Oriana Fallacis bøker. Men var det stilen og tonen som ble et påskudd til å ta avstand? Den som lyttet kunne også høre og se desperasjonen til et såret dyr, en som kjemper drabelig mot overmakten. Marcello Pera bruker et bilde: er det brannen eller brannmennene som er farlige?

Nå vet vi at rundt om vi Europa er det brannmennene som blir angrepet. Hvilken illustrasjon på Peras bilde.

Noen ganger må man gå tilbake og se og minne seg selv om hvem det er som får rett.

MARCELLO PERA: Analysen. Oriana Fallaci hadde foretatt en korrekt analyse av den islamske aggressitivetens gjenfødelse. Hun hadde forstått at den er en fare. Og hun forstod at Vesten, i særdeleshet den europeiske delen av Vesten, ikke er forberedt, eller snarere at den er tilbøyelig til å kapitulere. Derfor gjorde hun opprør, på sin måte: sterk, bestemt, irriterende, men generøs og også ydmyk, for hun satte seg selv på spill, fasaden som hun selv og andre hadde gitt henne, og som hun uansett likte.

Finnes det derimot etter Deres oppfatning et svakt punkt, eller noe De ikke er enig i? I så fall hva?

Nei, det er det ikke. Det er kun detaljer, selv om de kan ha betydning, og typen argumentasjon. Stilt overfor det problemet gjør enhver sin analyse med de instrumenter vedkommende har til rådighet og kjenner best: historiske, filosofiske, religiøse og andre instrumenter. Fallaci hadde alle journalistikkens instrumenter, som er de mest effektive i denne medieverdenen. Jeg ville ha sagt, og har sagt, de samme tingene på en annen måte. Men når huset brenner kan man ikke klandre den som hever stemmen og roper «Det brenner!», og man kan ikke si at vedkommende mangler høflighet. Den som gjør dette er mer redd for brannvesenet enn for brannen. Og Fallaci var ikke redd, hun ville slokke brannen. Kanskje likte hun også å være tilbake i jobben som «partisanenes kurer».

Oriana in memoriam

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂