Det gleder et hjerte å se at i disse vanskelige dagene kommer hjelpen både fra gamle venner, og gamle fiender

Flammene ser ut til å være under kontroll nå, men man frykter fortsatt oppblussing flere steder. På det vakre Carmelfjellet sør for Haifa har mellom 40.000 – 50.000 mål skog brent opp, over 4 millioner trær. 42 mennesker har mistet livet, 12.000 ble evakuert fra hjemmene sine. Ennå uvisst hvor mange som ikke har noe hjem å komme tilbake til.

Flere innbyggerne i kunstnerbyen Ein Hod kom tilbake til avsvidde hus i dag. Mange har mistet alt de har. Hva gjør man i en slik situasjon? Tankene går nok til  de som mistet livet da bussen deres måtte stoppe for et brennende tre som hadde falt over veien og bussen ble oppslukt av et inferno av flammer.
De var fengselsbetjenter under utdannelse, unge kvinner og menn, jøder og drusere. Mange av dem var unge foreldre. De har blitt begravd i går og i dag rundt om i landet som nasjonale helter på linje med falne soldater.

En ung gutt på 16 år fra Haifa, Elad Rival, frivillig i brannkorpset, ble drept i flammene da han skulle redde andre. Han hadde fått melding om brannen mens han var på skolen på torsdag, og hadde ringt hjem til moren og bedt henne om å komme til skolen med utstyret hans så han kunne komme fortere fram. Det var sikkert ikke meningen at han skulle være ved ”fronten”, men i kaoset som eksisterte fikk det skje. Han var enebarn. Forferdelig tragisk. Presidenten Shimon Peres var i begravelsen for å trøste foreldrene.

Det vil nok ta tid å få bukt med det post traumatiske stresset tusenvis av innbyggere i landsbyene og kibbutzene i området nå lider under.
Statsminister Netanyahu var tidlig ute med å forsikre om at regjeringen tar ansvar og vil hjelpe alle ofrene av katastrofebrannen. Han har gitt forsikret nasjonen om at han vil gi dem umiddelbar effektiv hjelp uten byråkratisk komplikasjoner.

Hele landet er på beina for å hjelpe. Alle mulige frivillige hjelpeorganisasjoner tilbyr sin støtte til ofrene. Telefonnumre man kan ringe for å hjelpe de eldre, de med spesielle sykdommer og behov, hvor de finner mottak for de forskjellige kibbutzene og landsbyene, flimrer over skjermen kontinuerlig. Kokker ble etterlyst på radioen for å lage mat til brannmenn og hjelpearbeidere i Haifa. Bilutleiefirmaet Eldan låner ut tusen biler gratis og nå sist; kjente underholdere drar rundt for å muntre opp barna. Det er tross alt Hanukka!

Man spør seg hvordan dette kunne skje. Brannen skulle aldri ha fått utvikle seg utover en lokal skogbrann. Flere instanser sviktet helt fra piloten som oppdaget brannen rapporterte den til kontrolltårnet. Det tok altfor lang tid før brannen ble meldt videre og slokningsarbeidet begynte. Israel har kanskje en av verdens beste hærer, men et brannberedskap som tydeligvis er langt under pari.

Og én ting er sikkert: hoder kommer til å rulle. For dette er ikke noe nytt. Den dårlige beredskapen har man visst om lenge. Den har blitt neglisjert. En offentlig undersøkelseskommisjon er under opprettelse. Innenriksminister Eli Ishays hode er det mange som vil ha nå. Han blir av mange beskyldt for grov tjenesteforsømmelse for ikke å ha tatt ansvaret for å ruste opp beredskapen etter flere større skogbranner de siste årene.

Nyhetsredaksjonene har dekket brannen i nord på fjerde døgnet nå, og intervjuet mennesker på flukt fra flammene, hjelpemannskaper og brannmenn og selvfølgelig politikere og relevante spesialister på alle områder.

Jeg har fulgt med på direktesending på tv og radio siden tidlig i morges. For øyeblikket kjemper 35 brannslokningsfly fra mange land mot flammene, med en stor Boeing jumbojet 979, ”Supertanker” fra USA i spissen.
Brannen er ennå ikke slukket, men opprydningsarbeidet er allerede i gang. Netanyahu sa tidlig at han ikke har vært flau over å be om hjelp i denne situasjonen. Og hjelpen har strømmet til fra Europa inkludert fra Norge, men også fra uventet hold: fra Tyrkia og fra de palestinske myndighetene. Også Jordan og Egypt har bidratt.
Netanyahu har hatt samtaler både med den tyrkiske statsministeren Erdogan og med Abbas. Skal man tørre å håpe at NOE godt skal komme ut av denne tragiske brannen? Netanyahu har allerede uttalt at et regionalt beredskap i tilfelle lignende katastrofebranner må være en naturlig konsekvens av det som nå skjer.

Og hvis man kan samarbeide om regionalt brannberedskap, kan man ikke da også samarbeide om andre ting?

Hanukka er miraklenes tid i jødisk tradisjon. Et stort hanukkamirakel ville være om vi fikk oppleve en spire til normalisering mellom land i denne delen av verden som tradisjonelt har vært oppatt av å være fiender – som en fugl Føniks fra asken, kunne en ny tid stige opp….

Mirakler er til for å skje, er de ikke?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂