Nytt

FN-ambassadør Mona Juul gir både FN og FNs generalsekretær Ban Ki-moon det glatte lag i et hemmeligstemplet notat til Utenriksdepartementet (UD).

Ambassadøren for den norske FN-delegasjonen i New York beskriver generalsekretæren i lite flatterende vendinger:

– I en tid da FN og behovet for multilaterale løsninger på globale kriser er mer påkrevet enn noensinne, glimrer Ban og FN med sitt fravær, mener Juul.

FN strever med å komme på banen i miljøspørsmål og har under Bans ledelse også havnet på sidelinjen i forhold til finanskrisen, hevder hun.

– Bans stemme på vegne av de fattige er knapt nok er blitt registrert, føyer Juul til.

– Stadige raseriutbrudd

Politiske kriser er heller ikke Bans styrke, ifølge FN-ambassadøren, som mener at Bans besøk i Burma nylig var «et lysende eksempel» på hans manglende «lederskap og evne til å levere på verdensorganisasjonens vegne».

Heller ikke generalsekretærens besøk på det krigsherjede Sri Lanka i mai imponerte Juul, som kaller ham en «maktesløs observatør».

Ban Ki-moon skal i følge Juul være svært vanskelig å samarbeide med. Han får stadige raseriutbrudd som selv sindige og erfarne medarbeidere har problemer med å takle, skriver Juul i UD-notatet der hun også karakteriserer FNs generalsekretær som «tafatt, lite engasjerende og lite villig til å dele rampelyset».

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker ikke å kommentere innholdet i Juuls kritikk, men sier at UD tar notatet til etterretning.

Gahr Støre vil ikke komme med noen personlig vurdering av FNs generalsekretær – som han for øvrig betegner som «hardtarbeidende» og «lydhør» – som om to uker skal besøke Norge:

– Det er mange sterke meninger knyttet til dette spørsmålet, men jeg ønsker ikke å dele ut noen karakterer etter halvgått periode, sier Støre.

– Norge må være en kritisk venn, og FN må få ærlige tilbakemeldinger, understreker Støre, som mener at Ban både er «hardtarbeidende» og «lydhør».

Aftenpostens kilder mener det er pinlig for UD at FN-delegasjonens holdninger til generalsekretæren blir kjent, men at hovedproblemet er konsekvensene av innholdet i notatet:

–FN har jo alltid vært en svært viktig arena for Norge. Et svakere FN gjør det vanskeligere for Norge å opprettholde sitt image som en fredsnasjon, sier seniorforsker Eli Stamnes ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

ABC Nyheter: Sviende norsk kritikk av FNs generalsekretær

Les også utenriksredaktør Kjell Dragnes kommentar i Aftenposten: Det hellige FN