Nytt

Ap`s nye partisekretær, Raymond Johansen, gir FNs generalsekretær Ban Ki-Moon det glatte lag i Flyktningehjelpens nye magasin. Generalsekretærens svake lederskap har vært en gavepakke til land som ønsker et vingestekket FN, som f.eks. USA, sier Johansen.

I følge Dagsavisen skal den rødgrønne regjeringen være svært frustrert over over innsatsen til generalsekretæren, som de mener har svekket FN:

Under sin valgkamp for å få ta over jobben som generalsekretær snakket Ki-moon mye om å reformere FN, og om hvordan organisasjonen må love mindre og levere mer.

– FN trenger en sterk leder. Men det nye lederskapet i FN har ikke innfridd de store forventningene så langt. Bortsett fra den humanitære reformen, er ikke det reformarbeidet Kofi Annan startet løftet godt nok videre. Den styrken og anseelsen FN bygde opp under Annan er ikke videreført, sier Johansen til Perspektiv.

Johansen mener generalsekretærens lederskap har har vært en gavepakke til de nasjoner som ønsker et svakt og vingeklippet FN, slik USA gjorde under Bush.

– Nå er det andre toner, sier Johansen.

Sin egen Obama

Han etterlyser en toppledelse i FN må som har mer visjoner og større gjennomslagskraft og sørge for at verden ikke kan overse organisasjonen:

– Verdensorganisasjonen kunne trenge en Obama, sier Johansen, som understreker at kritikken av FN-ledelsen ikke underminerer hans syn på verdensorganisasjonen som den eneste løsningen på mange av verdens store problemer.

Dagsavisen: Refser FNs generalsekretær