Skal redde verden: Tidligere klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Et såkalt ekspertutvalg bestående av ansatte fra flere hjelpeorganisasjoner vil at Norge skal ta lederskap i internasjonalt klimaarbeid.

En del norske politikere og organisasjoner ser åpenbart på Norge som verdens største og viktigste nasjon. Derfor mener de det er naturlig at nettopp Norge tar lederskap og viser resten av verden vei i en del spørsmål.

Norge viser vei, så kan andre følge etter.

Ikke minst gjelder dette klimasaken, der Norge skal gå i front og sette et eksempel for hvordan verden skal reddes. Så kan mindre betydelige nasjoner som Kina, India, USA, Brasil, Japan, Indonesia og alle de andre følge vårt eksempel. For de sitter alle på sidelinjen og følger spent med på hva Norge gjør.

Dette er i hvert fall hvordan norske politikere og organisasjoner oppfatter det hele.

Som en konsekvens av dette nokså bisarre verdensbildet, har nå noe som kaller seg et ekspertutvalg foreslått at Norge må trappe opp sin innsats for å være i føringen i klimasaken.

Dette utvalget ledes av ingen ringere enn klima- og miljøminister Vidar Helgesen , som i mange år også jobbet med å knytte Norge tettest mulig oppå til EU.

– Klimakrisen skriker etter lederskap. Mye av jobben kan gjøres av private investeringer og innovasjon. Men for å utløse disse i stor nok skala, trengs også politisk innovasjon, sier utvalgsleder Vidar Helgesen.

NTB melder om saken.

Utvalget konstaterer at det dels er svært vanskelig, dels svært tidkrevende, å utvikle nye og velfungerende globale klimafinansieringsløsninger. De mener det er nødvendig at noen tar lederskap ved å fremme løsninger.

Dette skal altså være Norge, et land som representerer noen promille av verdens befolkning og som verdens store nasjoner ikke kunne brydd seg mindre om. Verden har naturligvis sine øyne rettet helt andre steder enn mot Norge, se sak under.

«Situasjonen formelig skriker etter lederskap, og dagens geopolitikk skriker etter slikt lederskap fra et land med stor troverdighet og store ressurser. Ingen er bedre stilt enn overskuddsnasjonen Norge til å ta initiativ som akselererer og effektiviserer global klimaomstilling og utvikling», står det i rapporten.

Det er merkelig at humanitære organisasjonene Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Caritas og Flyktninghjelpen står bak den nye rapporten som kom mandag formiddag.

Mange vil spørre seg om hvorfor klimaet er blitt et så viktig satsningsområde for denne typen organisasjoner. Kan det ha noe å gjøre med de enorme pengestrømmer man har sett flyte alle veier i klimasaken?

Les også: 

John Kerry sier USA må samarbeide med Kina og Russland om klimasaken

Bestill fra Document!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.