Nytt

Den svensk-tyrkiske skomakeren Suat Cicek har fått nok; etter 40 år i Sverige, og 9 år i den innvandrertette forstaden Rosengård, flytter han hjem til Tyrkia.

Årsaken: Det han betegner som en skandaløs innvandrings- og integreringspolitikk i Malmø generelt og bydelen Rosengård spesielt. – Dette er ikke det Sverige jeg opplevde da jeg kom hit. Jeg savner det, men jeg tror ikke det kommer tilbake og derfor vil jeg flytte, sier Cicek:

– Jeg trives ikke lenger her, helt enkelt. Etter 40 år føler jeg meg mer utlending enn noen gang. Jeg skjønner svenskene. De har fått nok. Og jeg har også fått nok, sier Suat Cicek (63) til VG Nett.

– Danner ghettoer

Han kom fra Tyrkia til Sverige i 1968 for å studere. Han hoppet imidlertid av skolen og begynte å jobbe i stedet, fikk smaken på det gode liv hos söta bror og har nå bodd i området rundt Malmö i 41 år.

I de siste ni årene har han drevet skobutikken Rocert-sko i hjertet av Rosengård – bydelen som Siv Jensen brukte som skrekkeksempel da hun advarte mot snikislamisering i Norge.

Skomakeren skjønner godt at formannen for Fremskrittspartiet i Norge slår alarm.

– Her er det for mange flyktninger og innvandrere på samme sted. Staten betaler for dem og de velger selv hvor de ønsker å bo. Da blir det for mange på ett sted og det danner seg ghettoer, sier han.

Cicek mener at det er politikernes ansvar å spre Sveriges innvandrere i hele landet for å sørge for en god integrering. I stedet havner alt for mange på samme sted. I Rosengård er det en samlet arbeidsledighet på 62 prosent. I Herrgården-området har 96 prosent utenlandsk opprinnelse. Der er hele 85 prosent arbeidsledige:

– De går her som om det skulle vært et åpent fengsel. Frem og tilbake, frem og tilbake. Det er de samme menneskene som går tusen ganger frem og tilbake her. Jeg er så trøtt avå det. Ni år holder her, sier skomaker Cicek.

Savner gamledager

I dag møter representanter fra Fremskrittspartiet politiet, kommunen, brannvesen og folk fra det islamske miljøet i byen for å diskutere innvandrings politikk og integrering. Det har skomakeren og hans kunder gjort i lang tid.
….

– Dette er ikke det Sverige jeg opplevde da jeg kom hit. Jeg savner det, men jeg tror ikke det kommer tilbake og derfor vil jeg flytte. Det kan jo ikke skje noen integrering når det bare er flyktninger som bor her. Da blir det en ghetto, sier han.

Når VG Nett besøker skobutikken i Rosengård Centrum er stamkunden Hanne Lore Blixberg innom. Hun tar ofte turen og hun og skomakeren har forsøker mang en gang å løse verdensproblemer sammen, som Suat selv sier det.

– Det er vanvittig å plassere så mange flyktninger på ett sted. De skulle vært spredt over hele Malmö, men fremfor alt; hvorfor er det bare vi som skal ta imot så mye?, spør hun.

VG: Svensk-tyrker: – Jeg rømmer landet

Les også