Nytt

Sven Burmester heter en danske som skildrer tre fiktive familier: en amerikansk, en kinesisk og en arabisk. Det er en knallhard bok hva den islamske verden angår, og Henrik Gade Jensen skriver i sin anmeldelse: den kunne ikke «udgives på noget andet sprog end dansk og i noget andet land uden politibeskyttelse.»

I tillegg utkommer den på Informations forlag. Det som gjør det vanskelig å avfeie boken er at Burmester snakker arabisk og kinesisk.

Bogen skildrer tre fiktive familier i USA, Egypten og Kina og gennem dem tre forskellige og repræsentative civilisationer fra nutidens verdenssamfund.
Den egyptiske familie er begravet i islam , der blokerer og hindrer et moderne liv for familiens medlemmer. Faderen er gymnasielærer og børnene under uddannelse, men alle er placeret som i en skruestik i en muslimsk præget kultur, der kvæler individet.
Selv den mest frigjorte datters holdninger, som ellers forarger de forholdsvist liberale forældre, er ifølge Burmester ikke nok til at frigøre sig fra religionen. Idealet er Atatürks reform af Tyrkiet i 1920’erne, men udviklingen går i modsat retning.

Arbejder hårdt
Familien Li i Kina arbejder hårdt, men mærker også forandringerne til det bedre. Kineserne går fra Maos stenalderkommunisme til en moderne markedsøkonomi om end stadig under et autoritært politisk styre. Sønnen i familien, det eneste barn, studerer fra morgen til aften for at uddanne sig.
Familien Jones fra Kansas City minder mest om en dansk familie, men med tydelige forskelle. Især er de betydeligt mere religiøse, konservative og individualister på samme tid, også selvom de stemmer Obama.

Alle kan være med
Sven Burmester har et solidt grundlag for at skildre disse familiehistorier, da han har boet alle steder som vicedirektør i Verdensbanken og behersker kinesisk og arabisk.
I 2007 udgav han bogen Fred og fare, og her er samme tema i en nem og fortællende form. Den er ikke svær at læse, og alle kan være med. Konklusionerne er markante.
Kina har formået at løfte et gigantisk land og en halv milliard mennesker ud af fattigdom og hovedkuls ind i det 21. århundrede. Burmester er meget optimistisk med hensyn til Kina og påstår, at politistaten har stigende disciplinære problemer.
USA er bedre end sit rygte, reelt uden alternativ og formår på grund af sin dynamik at klare mange udfordringer.

Uden politibeskyttelse
Det mest kontroversielle er Burmesters karakteristik af islam som en syg og fejlslagen civilisation, der slet ikke kan følge med. Selv de moderate muslimers reformønsker er slet ikke nok.
Sven Burmester præsenterer sig selv som kosmopolit, men er pæredansk og dejligt provinsiel, for at kalde islamiske samfund syge og fejlslagne ville ikke kunne udgives på noget andet sprog og i noget andet land uden politibeskyttelse, fordi det ville fordømmes som krænkende, hadefuldt og islamofobisk.
Det kunne være en overvejelse værd til næste bog. For når en påstået fejl eller sygdom end ikke må diagnosticeres, er der ringe chancer for at komme fremtiden i møde.

Debatbog Sven Burmester: En verden til forskel Tre familier, tre civilisationer 120 sider, 199 kr. Informations Forlag Er udkommet Fire stjerner