Årsmøte i Bergen SV ble en rekapitulasjon på striden i Oslo mellom Heikki Holmås og Akthar Chaudry. I Bergen var det Amir Payan som gjerne ville være stortingskandidat fra Hordaland. Heller ikke han nådde opp.

Også i Bergen hadde Payan mobilisert nye medlemmer i stort antall. Dette vekker følelsen av kupp. Når man står med to lister, den ene med bare innvandrere og den andre med bare etniske norske, må man lure på om motsetninger som SV ellers stiller seg fremmed overfor, har blomstret opp midt i partiet.

Payan-miljøet hadde mobilisert i stor stil før årsmøtet i Bergen SV. Møtet ble ti ganger mer folksomt enn vanlig med opp mot 300 personer.

Den store striden sto om åtte av delegatene som Bergen SV sender til neste helgs nominasjonsmøte.

KAOS: Men veien til å stemme over de åtte kandidatene var lang. 60 nye medlemmer meldte seg inn rett før årsmøtet, 56 av dem med innvandrerbakgrunn. Siden jul har Payan rekruttert 200 nye medlemmer til partiet.

Pågangen av nyinnmeldte medlemmer var så stor at møtet ble forsinket.

– Dette er det rareste jeg har vært med på, sier SV-veteran Yngve Seterås som ledet voteringen.

Møtet ble kraftig forsinket på grunn av registreringen av de nye medlemmene, språkproblemer og mangel på kunnskaper om reglementet.

Før den store saken kom opp, var det vel 20 stemmeberettigede som forlot salen.
..
Payan og hans folk har drevet en massiv vervekampanje de siste månedene, noe som var synlig da årsmøtet åpnet dørene i går kveld. Vanligvis er det rundt 30 personer på disse møtene, i går var det over 300. Lokalet var smekkfullt og mange måtte stå langs veggene.

Bergenspartiet skulle velge 24 delegater. Payans fraksjon fikk først halvparten av de 16 første som sendes fra Bergen. Striden sto om de siste åtte delegatene der Payan og hans tilhengere foreslo utelukkende personer med innvandrerbakgrunn, mens flertallet i styret hadde innspilt utelukkende etnisk norske personer med Oddny Miljeteig i spissen.

TAPTE: Ved midnatt ble det kjent at styrets innstilling vant med 135 mot 123 stemmer.

Hvordan vil SV takle disse utfordringene? Det kan få stor betydning for partikulturen. Har man forsømt å dyrke frem gode innvandrerpolitikere? Har man lært dem nok om demokratisk kultur og prinsipper? Gir snillismen på venstresiden en følelse av at alt er tillatt? også klanmetoder og nettverk? Blir SV det første partiet som lokalt overtas av innvandrere?

Historiene både fra Oslo og Bergen forteller om spenninger og rivalisering som ikke blir beskrevet, heller ikke i rikspressen. Når en outsidergruppe mobiliserer landsmenn, og insiderne svarer med å mobilisere på sitt hold, minner det mistenkelig om en gruppe-konflikt. Det hadde med fordel vært lurt å lufte ut på et tidlig stadium.

Payan sier til VGnett at han nå går inn for kvotering, for at innvandrere skal bli representert.

– Det faktum at Chadry, som har bodd i Oslo siden 1982 og vært i politikken i 16 år ikke nådde opp mot innflytter Holmås, gjør at man kan lure på hva minoritetspolitikerne må gjøre for å nå opp, sier Payan.

Nå har politikeren tatt til orde for kvotering, selv om han egentlig synes det er en dårlig løsning.

– SV må speile samfunnet

Payan mener det er et vikitg signal til politikken i Norge – og spesielt sitt eget parti, at de «bare» tapte med 13 stemmer.

– Jeg vil være med å bygge partiet SV, og mener at partiet må speile samfunnet. Minoritets-representasjon på stortingslistene må det gjøres noe med. I Bergen har vi en minoritetsbefolkning på over 18.000 personer. Skal ingen av disse få en synlig plass til stortingsvalget? spør han.


Massemobilisering holdt ikke


SV-Payan til VG Nett:- Ikke noe kupp

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂