SVs omstridte bystyrerepresentant i Bergen, Amir Payan, er funnet skyldig i å ha forfalsket en likningsattest i et forsøk på urettmessig å få rentefritak fra Lånekassen. Payan ble dømt til 30 dagers betinget fengsel og må betale saksomkostninger på 8.000 kroner.

Samtidig er det duket for nok en nominasjonsstrid i Bergen SV rundt den kontroversielle politikeren, som igjen benytter masseinnmeldelser av nye SV-medlemmer med minoritetsbakgrunn for å skaffe seg personlig støtte internt.

Før årsmøtet i Bergen SV i januar, der det skulle stemmes over å frata ham alle politiske verv som en følge av hans uttalelser om regjeringens «nazipolitikk», masseinnmeldte Payan 84 nye medlemmer for å skaffe seg støtte. SVs partikontor i Oslo vedtok imidlertid at medlemmene på Payans liste ikke kunne godkjennes, da kollektiv innmelding er i strid med partiets vedtekter. Payan tapte deretter avstemningen på årsmøtet, og ble fratatt alle verv i partilaget.

I samme anledning ringte for øvrig Bergensavisen flere av de innmeldte på bystyrerepresentantens liste, og konstaterte at mange ikke snakket norsk eller visste at de var blitt innmeldt i SV.

Nå har Payans støttespillere meldt inn 88 nye medlemmer dagen før tre månedersfristen for deltagelse på nominasjonsmøtet som skal avholdes i desember gikk ut, og Payans sentrale støttespiller Peter Pareliussen bekrefter at det hovedsakelig dreier seg om de samme personene som ble utestengt fra årsmøtet i januar.

Men i helgen gikk en annen viktig frist ut. Da var det nemlig tre måneder til nominasjonsmøtet 5. desember. Bergen SV endret i vinter vedtektene sine slik at man må ha vært medlem i tre måneder for å kunne stemme på nominasjonsmøtet.

Fikk hjelp fra Stord
Lørdag, dagen før fristen, ble 88 personer innmeldt i SV via lokallaget på Stord. Amir Payans støttespiller Peter Pareliussen bekrefter at det dreier seg om mange av de samme personene som i vinter ble utestengt fra Bergen SVs årsmøte i januar, det vil si stort sett kurdere og andre utenlandske statsborgere.

– Vi har lenge forsøkt å melde disse inn i Bergen SV, men har ikke klart det. Derfor takker vi Stord SV for å tre støttende til, sier han.

Før årsmøtet nektet SV sentralt å godkjenne innmeldingene, med begrunnelsen at de var gjort kollektivt, ikke individuelt. Det ble også hevdet at flere av de innmeldte ikke visste at de var medlem av partiet.

Pareliussen sier at han er lettet over at innmeldingene er godtatt, men vil ikke bekrefte at at de er et ledd i en plan om å sikre den nå bedrageridømte Payan en plass høyt oppe på nominasjonslisten i desember.

Pareliussen opptrer i denne sammenhengen som talsperson for det han kaller Arbeidsgruppa for et Inkluderende Bergen SV og Støttegruppa for Etnisk Integrering i Bergen SV. Han sier at denne fraksjonen selvsagt ønsker å bli representert, men at det finnes andre aktuelle kandidater enn Amir Payan.

Bergens Tidende: Payan prøver seg igjen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂