Internasjonal Helse- og sosialgruppe (IHSG) skal arrangere en debatt i Central Jammat-e-Ahl-e-Sunnat-moskeen i Oslo. Tema for kvelden er: Norsk alkoholpolitikk i et inkluderingsperspektiv.

«I den norske kulturen er det nærmest provoserende å ikke drikke alkohol. Norge er et flerkulturelt samfunn. Opplever alle grupper reell inkludering? Muslimer utgjør en stor del av befolkningen i Norge, men hvordan legger samfunnet til rette for sosial inkludering?»

Muslimer drikker

– Hva er det som er så provoserende med drikkingen vår?

– Det provoserende er at man ikke er med i gjengen. Når man sitter der og er helt edru, og alle andre drikker, blir det drikkepress. «Er du redd for foreldrene dine? Er du feig som ikke tør å prøve det?» er typiske spørsmål, sier styreleder Fahim Naeem i IHSG til iOslo.no.

For muslimer er det totalt forbudt å innta alkohol på noen måte, og de fleste nordmenn er klar over dette, mener han.

I invitasjonen til debattkvelden fremstilles norske alkoholvaner som et hinder for integrering:

– For muslimske ungdommer er det en hemning. Vi ser at det kan være vanskelig for dem, da de fleste muslimer ikke drikker. Men hvis det drikkes moderate mengder rundt dem er det greit. Problemet er at mange blir litt pågående, og de muslimske ungdommene vil føle seg litt beklemt, sier han.

Det er ingen statshemmelighet mange muslimer drikker alkohol på linje med andre nordmenn. Naeem bekrefter dette, men sier at det er totalt forbudt.

– De får problemer hjemme, hvis de blir oppdaget.

Nei til øl

– Men kan det ikke være en del av integreringen at muslimer er med ut på byen for å danse og kose seg – også med et par øl?

– Nei, det mener jeg ikke.

– Integrering foregår også på fritiden, i byen, på utesteder og kafeer. Hvordan skal man løse dette problemet?

– Muslimer vil ha alkoholfrie dager på diskoteker. Det bør være noen dager der man kan gå på restauranter og diskoteker hvor det er totalforbud mot alkohol, sier Naeem

Nettavisen: – Nordmenns drikking er provoserende

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂