Interlude

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner i møte med president Mikhail Saakasjvili, søndag kveld i Tiblisi. Kouchner «have seen it all» – han var stattholder i Kosovo, og har vært til stede ved alle de humanitære krisene siden Biafra. Han er den humanitære innsatens 007, og tilhenger av humanitære intervensjoner. Hva tenker han der han sitter i sofaen med Saakasjvili? den Princeton-utdannede advokaten som er Georgias leder. Tenker at denne mannen ikke kjenner Kaukasus og vet hva han har utløst? NYTimes James Traub var i Georgia i juni. Han skriver at Saakasjvili hadde en telefonsamtale med Putin, der Putin ba Saakasjvili kjøre sine forslag opp et visst sted. Putin gjentok dette flere ganger, akkurat så pøblete som han ser ut. Slik han garanterte Israels president med voldtekten av sin sekretær.

Koucher må tenke på Balkan-krigene. Kaukasus er enda verre. Tsjetsjenia ligger ikke langt unna. Han vet hva Putin gjorde der. Hva skal EU stille opp med? Baku-Tiblisi-Ceyhan-ledningen ligger like utenfor Tiblisi. Den frakter 1,2 million fat olje daglig, selv om den temporært er ute av drift pga kurdisk sabotasje i Tyrkia. Utrolig mange faktorer spiller inn, og mye står på spill. Kouchner kjenner igjen et mønster fra Balkan: de deokratiske landene er ikke villig til å følge opp hva politiske gangstere gjør. De tør ikke følge opp når mafiaen «up the ante», høyner innsatsen. Da kaster de heller kortene. Det vet Putin. Han spiller ut KGB-kortene, og denne gang med Gazprom i ryggen. Angrer Angela Merkel nå på at hun fikk forpurret at Georgia ble kandidatland til NATO?

Europa ligger hele tiden på etterskudd: hva hjelper det å belønne Serbia på etterskudd, mot for å ha forhindret krigen?

Det eneste håpet er at Kouchner vet han har en Sarkozy som sjef, ikke en Mitterrand. Sarkozy skal ha vært i en heftig krangel med Putin i Beijing.

Eks-umin i GB, Malcolm Rifkind sa idag: det er en rekke ting Vesten kan gjøre som Moskva sterkt vil unngå: som å miste medlemskapet i G8. Men da må de handle snart.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også