I det gamle Hellas var det absolutt forbud mot å føre krig under OL. Nå åpner OL i Beijing med en ny krig. Det sier noe om en verden hvor diplomatiet ikke holder tritt og lederne ikke kjenner sitt ansvar.

Georgia-Abkhasia har lenge vært en konflikt som gjæret. Det endret seg da Vladimir Putin for alvor var villig til å bruke ekstraordinære metoder. Som da georgierne ble sparket ut av Moskva og kjøp av georgiske varer ble boikottet. Det er samme taktikk som i oljesektoren. Når noen taler Putin imot skrus kranene igjen. De siste som fikk merke det var Tsjekkia som sa ja til å huse det amerikanske rakettskjoldet. Ikke før var avtalen klar før Russland meldte at de dessverre måtte redusere gassleveransene med 40 prosent.

Men tsjekkerne visste råd. På 90-tallet vurderte daværende president Vaclav Havel og statsminister Klaus at de trengte et alternativ til Russland: de bygget en oljeledning til Tyskland. Den ble koblet inn da russerne reduserte.

Russland har drevet med miltære provokasjoner i lengre tid: russiske agenter er pågrepet i Tiblisi, fly har skutt og overfløyet georgisk territorium, georgiske droner er skutt ned.

Men det som fikk konflikten hevet opp på et nytt, farligere nivå var anerkjennelsen av Kosovos uavhengighet. Det kunne ikke Putin godta. Svaret var å anerkjenne Abkhasia og Sør-Ossetia som selvstendige. Men ingen andre land er villig til det. Det er blir en tom, symbolsk handling. Men en russerne akter å forfølge og bruke.

Den tidligere Kreml-rådgiveren Aleksandr Nekrasov sier til Sky News at krigen er et resultat av brinkmanship som har kommet ut av kontroll. Begge parter har tatt risiko. De har feilberegnet.

Men når president Mikhail Saakasjvili har sett Putins brutalitet i Tsjetsjenia og andre steder, burde han kanskje tenkt seg om to ganger før han slapp løs et fullt angrep, selv om det var for å gjenerobre det som utvilsomt er georgisk territorium. Putin er villig til å trampe på den som ligger nede. Drapet på Litvinenko i London burde fått Saakasjvili til å tenke seg om. Georgia ligger langt unna sine venner i Vest.

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-