Ledelsen i den georgiske utbryterregionen Sør-Ossetia varsler at de i juli skal avholde folkeavstemning om å bli en del av Russland.

– Anatolij Bibilov har signert en erklæring om å avholde en folkeavstemning i Republikken Sør-Ossetia, opplyste Bibilovs kontor fredag. Han er regionens leder og henviser i erklæringen til folkets «historiske ambisjon» om å slutte seg til Russland.

Folkeavstemningen skal avholdes 17. juli i år.

Russland anerkjenner Sør-Ossetia, som ligger sør i Kaukasus, som en uavhengig stat. Anerkjennelsen skjedde etter den korte krigen med Georgia over Sør-Ossetia og en annen utbryterregion, Abkhasia, i 2008. Russland har utplassert tusenvis av soldater i Sør-Ossetia.

Erklæringen om folkeavstemning skjer etter nesten 80 dager med krig i Ukraina som følge av Russlands invasjon. Ukrainas egne utbryterregioner, Donetsk og Luhansk, har også uttrykt interesse for å slutte seg til Russland.

I mars sa Bibilov til russisk statlig TV at en folkeavstemning er nødvendig for å kunne bli en del av Russland.

Georgias utenriksminister David Zalkaliani har tidligere avvist alle planer om folkeavstemning i regionen.

– Det er helt uakseptabelt å snakke om noen form for folkeavstemning når territoriet er okkupert og en okkupasjon er i gang, har han sagt.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.