Nytt

Den irakiske avhopperen som gikk under navnet Curveball, og var kilde til opplysningene om Saddams WMD-våpen, viser seg å være en notorisk løgner.

Det er sikkeret ikke første gang i historien at en kilde viser seg å snakke usant. Men det er spesialt at alt Curveball sa var løgn, og at han ble trodd, uten forbehold. Det var ham George Bush brukte som kilde da han i januar 2003 sa at Saddam Hussein hadde mobile laboratorier for fremstilling av biologiske våpen. Utenriksminister Colin Powell skulle senere gjenta påstanden til FNs Sikkerhetsråd, med bilder. Det var tysk etterretning som styrte Curveball, men kritiske røster i amerikansk etterretning fikk beskjed om å holde kjeft.

Nå har Spiegel og LA Times sporet opp Curveball til en liten tysk by. Hans egentlige navn er Rafid Ahmed Alwan. Noen mennesker er som skapt til å lyve, de lyver med en overbevisning hvor det ikke kan foresveve mottakeren at han/hun hører en løgn. Noen lyver også nærmest tvangsmessig: de må fortelle løgner, kontinuerlig, i smått såvel som stort. Rafid Ahmed Alwan ser ut til å ha disse egenskapene.

I januar 2000 hadde Alwan søkt om asyl i Tyskland. Han begynte avhørene med tysk etterretning, BND. Det skulle bli 52 av dem. Alwan kom her med påstander som kunne sjekkes. Bla. sa han at sønnen til hans tidligere sjef, Basil Latif, drev en smuglerring med WMD-våpen ut fra Storbritannia. Men britisk etterretning sjekket: sønnen til Latif var en 16 år gammel utvekslingsstudent. Klokkene burde ringt, men gjorde det ikke. Noen ønsket å høre Alwans budskap, og han ga dem hva de ønsket seg.

When a Western intelligence team interviewed Latif outside Iraq in early 2002, a year before the war, he warned that Alwan had been fired for falsifying invoices at work. Latif also denied that anyone produced biological weapons at the plant where he worked with Alwan.

«They thought I was lying,» Latif, who now lives in Oman, said in an interview. «But I was telling the truth. It upset me very much.»

German officials instead believed Alwan’s story that he helped manage an Iraqi factory that installed fermenters, spray dryers and piping within tractor-trailers to brew anthrax, botulinum toxin and other biological agents. CIA and Pentagon biological warfare analysts embraced Alwan’s account without corroborating evidence or directly questioning the informant.

President Bush declared in his State of the Union address in January 2003 that «we know» that Iraq built mobile germ factories. Then-Secretary of State Colin L. Powell highlighted Alwan’s supposed «eyewitness» account to the U.N. Security Council when he pressed the case for war.

In October 2004, more than a year after the invasion, a CIA-led investigation concluded that Baghdad had abandoned all chemical, biological and nuclear weapons programs after the 1991 Persian Gulf War. The germ trucks never existed.

Historien høres for utrolig ut til å være sann. Bekjent av Alwan som hører at han var amerikanernes kilde, ler seg ihjel. De har aldri trodd på et ord av hva han sier.


‘Curveball’ speaks, and a reputation as a disinformation agent remains intact