Geert Wilders film «Fitna» ble lagt ut på nettet idag. Den er sterk i formen, men er ikke den provoserende, krenkende filmen mange hadde fryktet. Det er vanskelig å se at denne filmen kan vekke det store anstøt. Wilders har laget et partsinnlegg. Det må han ha lov til.

Filmens utgangspunkt er sammenhengen mellom bestemte suraer i Koranen og ekstremistenes praksis. Det er denne sammenhengen som må brytes. Disse suraene må «avvæpnes», er budskapet. Det er det ikke særlig vanskelig å være enig i.

Filmen bruker autentiske filmklipp, og det er her man kan komme med innvendinger: budskapet blir for sterkt når det åpner med flyene inn i 9/11 og går till menneskene som kastet seg ut for, kryssklippet med telefonsamtalene mellom de innestengte og krisesentraler. Neste scene er Atocha-stasjonen i Madrid, hvor det vises bilder som ikke er vist på vanlig TV: av lemlestede kropper og rekker av døde. Kanskje det blir for mye? Kanskje antydningens kunst ville vært bedre? Kanskje ord virker sterkere? Eller stillbilder? Jeg må si noen av portrettfotografiene av de tiltalte for Madrid-bombene var interessante å studere. Selve grusomhetene, og hat-talene får man nok av. Disse menneskene er gale ut fra enhver normal målestokk. Man trenger ikke dynge det på.

Ved siden av suraene og grusomhetene, som halshogginger i Irak, viser filmen utsnitt fra livet i dagens Nederland, og hvordan det kan bli. Filmen postulerer at de ytterliggående tendensene vil bli forsterket, og at feks. kvinner kan få oppleve æresdrap og kjønnslemlestelse. Det vises søyler over muslimenes rekordartede vekst i Europa.

På slutten vender filmen tilbake til utgangspunktet: man hører lyden av en side som rives ut av en bok (en tekst sier at det er lyden av en side i en telefonkatalog!), og en oppfordring om at islam må moderniseres. Defend the West, oppfordres det.

En spesiell side er musikkens plass. Det ligger svulstig klassisk musikk over hele filmen og det blir en merkelig kontrast mellom Åses død av Grieg og bilder av terror og hattaler. Det skal gi en følelse av alvor og skjebnestund, men kan lett virke cheap.

Konklusjonen er at Wilders tydelig har et budskap han vil formidle. Men virkemidlene er sterke og skygger til en viss grad for budskapet. Men det er ingen grunn til å diskutere lovligheten av filmen. Den er helt uproblematisk i så måte. Det er heller at slike ekstremister finnes i våre samfunn som burde bekymre.

«Fitna» er mer interessant som fenomen: videoer på nettet kommer til å bli et viktigere instrument i kampen om opinionen, og her er det slik at jihadistene med sin forkjærlighet for medier, har gitt motstanderne mange kort på hånden. Det er nok materiale å ta av! «Fitna» er et eksempel på hvordan det kan klippes sammen til en story, som sier mye på kort tid.

Nederland frykter gateopptøyer

Les også

-
-
-
-
-
-
-