Åpningen av rettssaken mot Geert Wilders ble omtalt i norske medier, men hvordan? NTB og Aftenposten var mest opptatt av å henge negative merkelapper på Wilders. Ingen av dem nevnte det som Voice of America hadde på topp: at saken berører ytringsfriheten.

I NTB går det på autopilot. Stilen er den vasne, lunkne som utgir seg for å være objektiv:

Den høyreradikale politikeren Geert Wilders møtte onsdag i retten i Nederland, tiltalt for hatefulle ytringer mot muslimer.

Den 46 år gamle politikeren, som også er kjent for den islamkritiske kortfilmen «Fitna», mener selv at rettssaken mot ham er politisk motivert. NTB/AFP

Aftenpostens Per-Kristian Aale (eks-NTB) er full av motsetninger i sin korte tekst:
Kaller Koranen «fascistisk»

Den nederlandske høyrepolitikeren er tiltalt for hatefulle ytringer og for å ha ansporet til diskriminering.
Bakgrunnen for tiltalen er den sterkt islamkritiske film «Fitna» som skapte sterke reaksjoner verden over for et par år siden.
Tiltalen baserer seg også på en rekke medieuttalelser. Blant annet har han hevdet at Koranen er en fascistisk krigsbok som må forbys, og at nesten alle terrorister er muslimer – selv om ikke alle muslimer er terrorister. Han mener at islam er en tilbakestående kultur, og at islamiseringen av Nederland må stoppes.

–Jeg er tiltalt for min politiske mening. Hvis en politiker ikke lenger får lov til å kritisere en ideologi, betyr det slutten på friheten vår, sa Wilders ifølge avisen NRC Handelsblad.
I 2002 grunnla Wilders Frihetspartiet. Ifølge flere meningsmålinger ligger partiet an til å bli Nederlands største i valget i mai neste år. Målingene viser også at Wilders er landets mest populære politiker.

Advokat Gerard Spong har bistått islamske organisasjoner i saken.
–Man kan ikke sette noen religioner i samme bås som nazismen. Nazismen drepte millioner av mennesker og man kan ikke si at islam har samme mål, sier Spong.

Aale har ikke med at påtalemyndigheten 13. januar endret tiltalen til å omfatte diskriminerende og rasistiske uttalelser om bla. marokkanere og for å ha krevd en stans i innvandringen av muslimer, fordi den innså at de opprinnelige tiltalepunktene ville bli avvist.

Aale har med at Wilders er Nederlands mest populære politiker, men nevner ikke med ett ord hvilke følger det kan få å stille ham for retten for hans meninger.

Han siterer en av anklagerne, advokat Gerard Spong, på en uttalelse som viser det kontroversielle i saken: mange jihadister har ingen problemer med å ville utslette milioner av mennesker, og gjør det på grunnlag av Koranen.

Både NTB og Aftenpostens tekst er helt «flat», dvs. uten nyanser, uten sans for sakens kompleksitet og motsetninger.

Voice of America slår fast allerede i ingressen at dette handler om ytringsfrihet.

Dutch Politician on Trial for Anti-Muslim Comments
The trial in the Netherlands is being closely watched around the world, because it pits the right to free speech against religious freedom and freedom against persecution.

Radiostasjonen viser nøkternt til hva tiltalen går ut på, men uten å hekte merkelapper på Wilders:

Dutch politician Geert Wilders has appeared in an Amsterdam court on charges of incitement and discrimination against Muslims for his comments about Islam and for an anti-Muslim film he made.

The trial in the Netherlands is being closely watched around the world, because it pits the right to free speech against religious freedom and freedom against persecution.

The defendant is Dutch politician Geert Wilders, whose remarks against Islam and Muslims, and his anti-Islamic movie, Fitna, have offended many Muslims around the world.

Objektiv journalistikk er mulig. NTB og Aftenposten er på parti med aktoratet. Men de later som om de informerer.

Les også

-
-
-
-
-